Пламен Николов: Заставам начело на добре подредена структура

05.08.2014 г. 15:16:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Пламен Николов: Заставам начело на добре подредена структура
Зам.-шефът на окръжна прокуратура Добрич Пламен Николов бе избран за окръжен прокурор. Николов получи 17 гласа „за", 2 „против" и 2 „въздържали се" на заседанието на Висшия съдебен съвет, което се проведе на 10 юли.
Другият кандидат – Златко Тодоров, също зам.-окръжен прокурор, бе подкрепен от четирима от членовете на съвета, 10 бяха "против" и седем се въздържаха.
В началото на миналата седмица Пламен Николов направи първа среща с журналистите от Добрич. Да направим по-бързо правораздаването, ще се постарая това да бъде постигнато, посочи като основен приоритет в бъдещата си работа Николов.
Новоизбраният окръжен прокурор бе любезен да гостува в студиото на радио „Добруджа".
Първо, честито, г-н Николов! С каква концепция спечелихте конкурса за тази изключително отговорна длъжност?
Концепцията ми бе готова още преди провеждането на събеседването, както е предвидено в правилника за избор на административни ръководители, и беше публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет. Така че всеки, който е имал желание да се запознае с нея, можеше да го направи. В нея съм отбелязал основните акценти – каква е моята лична мотивация, каква е оценката ми за състоянието на Окръжна прокуратура Добрич към момента, посочих какви достижения и проблеми е имало в досегашната дейност, определих какви основни цели си поставям за развитието на тази структура от съдебната система и какви мерки ще предприема за постигането на тези цели.
По време на събеседването пред Висшия съдебен съвет посочих и нещо ново – какви идеи имам за постигане на целите, които са описани в моята концепция.
Нека се спрем по-конкретно на състоянието на Окръжна прокуратура.
Състоянието е описано много подробно и ясно в годишния доклад на главния прокурор Сотир Цацаров, както и в още няколко отчетни доклада и комплексни и тематични ревизии. От всички тях може да се направи много подробен анализ на Окръжна прокуратура Добрич, аз няма да се спирам в подробности, но ще призная, че имам шанса да застана начело на една добре подредена и добре работеща структура от съдебната система и до сега винаги е била на челните места.
Защо се отказахте от едното място на заместник? Имахте право да изберете двама заместници, а Вие определихте само един.
Това не е случайно хрумване или плод на лични мотиви. Такова действие извършиха много други административни ръководители в съдебната система, като предложиха на ВСС и той прие такова изменение. Това е една тенденция, която напоследък се реализира в съдебната власт. А и не е нормално при една структура от 10 прокурора и 6 следователи, да има трима ръководители. Двама са напълно достатъчни.
Да се върнем към идеите, които ще бъдат приоритет в работата Ви.
Идеите, които развих пред ВСС, могат да бъдат групирани в две категории. Едната е свързана със същинската прокурорска и следователска работа. Това са практически действия, реални и изпълними, които биха довели до изпълнение на поставените цели в моята концепция.
А втората категория са организационни въпроси.
Натоварени ли са много прокурорите, г-н Николов?
Въпросът е труден за еднозначен отговор. Няма как в една провинциална прокуратура да се твърди, че прокурорите и следователите са много натоварени на фона на натоварването на колегите ни от столицата. Там и делата с висок обществен интерес са много повече и много по-съществени от която и да е прокуратура в провинцията.
Това обаче по никакъв начин не омаловажава трудностите, с които ние се срещаме. Областта ни е гранична, имаме около 90 км сухопътна граница, долу-горе същата дължина на морската ни ивица. Това е външна граница за ЕС, там се създават много проблеми.
Има образувано досъдебно производство по отношение на наводнението и загиналия наш съгражданин. Какво може да се каже на този етап по случая?
Технически е невъзможно в рамките на определения първоначален срок по Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат приключени следствените действия по това дело. Обемът е много голям. Първо, трябва да се извършат множество следствени действия. Представете си какво означава да се направи оглед на обект от няколко километра, каквото е протежението на река Добричка. В този протокол трябва да се опишат всички възможни препятствия, които е срещнала водата, за да се прецени дали някое от тях има отношение към наводнението или няма. Трябва да се назначат големи по обем експертизи от строителни инженери, които ще дадат отговори на много въпроси. Трябва да се събере огромно количество информация и документация, която се съхранява в две общини.
Поискването от нас на тази информация може да стане много бързо, но предоставянето й от различните институции се бави, най-малкото защото се изисква изготвянето на заверени копия на хиляди страници.
Не може да стане в двумесечния срок, но все пак имате ли поставени срокове?
Наблюдаващият прокурор по делото Радослав Бухчев е утвърдил следствено-календарен план с посочени конкретни дати за извършване на всяко следствено действие. Този календар естествено няма как да бъде обществено достояние, той представлява следствена тайна, но засега, по моя преценка, този график се спазва стриктно и следствените действия се извършват съгласно плановете.
Има ли други обществено значими казуси, с които работите в момента?
Голям проблем са телефонните измами, те продължават, въпреки огромната помощ, която получаваме от медиите. Почти ежедневно имаме сигнал за поредния измамен гражданин в областта. Лично на мен не ми е известно, какво повече можем да направим, за да се преборим с тези телефонни измами. Изненадан съм, че все още има хора, които не знаят за тези телефонни измами.
От по-едрите дела, ако можем така да ги категоризираме, продължават измамите с ДДС. Все още законът за ДДС е така формулиран, че позволява измами и източване на държавния бюджет чрез съставяне на неистински документи или такива с невярно съдържание.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика