Начало >Добруджа >Общество

План-прием по четири специалности обяви ПГВМ "Проф. д-р Г. Павлов" – Добрич (ВИДЕО)

27.06.2022 г. 14:46:45 ч.
/
План-прием по четири специалности обяви ПГВМ "Проф. д-р Г. Павлов" – Добрич (ВИДЕО)
План-приемът на Професионална гимназия по ветеринарна медицина (ПГВМ) "Проф. д-р Г. Павлов" гр. Добрич вече е подаден и той е без промяна в сравнение с миналата учебна година, когато бе реализиран на 100% като пълняемост на паралелките и като брой паралелки, каза директорът на ПГВМ д-р Светла Тодорова. Паралелките са три. Първата е традиционна - специалност „Ветеринарен техник“ - с разширено изучаване на английски език. Втората паралелка е смесена, с две специалности „Ветеринарен техник“ - без разширено изучаване на английски език“ и „Техник-технолог по качество на храни и напитки“. Третата паралелка е по специалност, която бе нова за гимназията за миналата учебна година – „Лаборант“, но имаше 100% пълняемост. Характерното за тази специалност е, че е за професия, за която се отчита недостиг на кадри на пазара на труда. Учениците в тази специалност целогодишно получават стипендии, а това е един допълнителен стимул, обясни директорът.

Осмокласничката Никол Николаева Байчева сподели, че е избрала една от новите специалности в ПГВМ – Добрич - „Лаборант“, защото й допада като бъдеща професия. Харесвам ми, че в голяма степен се акцентира на химия и биология. Интересно ми е как се комбинират различни химични вещества, както и изследванията на различни култури, като лавандула или продукти от хранителната промишленост, обясни Никол.
Изцяло реновираната сграда на Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Г. Павлов" гр. Добрич дава много добри условия за подготовка на учениците. Имаме и учебна база в кв. Рилци. За добрата подготовка спомагат и различните лаборатории и специализирани кабинети. Останалото е въпрос на екипна работа на ученици и преподаватели. Така се постигат резултати, заяви д-р Тодорова и допълни, че част от учениците вече са в процес на активна подготовка за кандидатстване във висши учебни заведения, а други са започнали работа по професията, за която са учили.

Директорът на ПГВМ - Добрич припомни, че в страната има общо три ветеринарни гимназии - в Стара Загора, Ловеч и Добрич.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Времето в сряда
Времето в сряда
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачище
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачищеЯндекс.Метрика