Начало >Добруджа >Общество

Политическите сили постигнаха съгласие за състава на РИК

13.04.2024 г. 15:35:32 ч.
/
Политическите сили постигнаха съгласие за състава на РИК
Днес от 10.00 часа в Областна администрация се проведоха консултации с представители на парламентарно представените политически сили, свикани в изпълнение на чл. 60 от Изборния кодекс от областния управител Йорданка Костадинова. Съгласно Заповед № РкД-20-57/10.04.2024 г. консултациите бяха водени от главния секретар на Областна администрация Добрич Румен Русев, който провери представените от политическите сили документи. При откриването им Р. Русев обърна внимание, че съгласно Решение № 3051-ЕП/НС от 09.04.2024 г. на Централна избирателна комисия съставът на РИК Добрич е от 13 души в това число един председател, заместник-председатели – до четирима, но не по-малко от двама, секретар и членове. Той обърна внимание, че в рамките на консултациите представителите на партии и коалиции трябва да решат колко на брой ще са заместник-председатели.

Съгласно горецитираното Решение на ЦИК разпределението за брой членове в РИК е както следва: Коалиция ГЕРБ-СДС – 4; Коалиция ПП-ДБ – 3; ПП ДПС – 2; ПП Възраждане – 2; Коалиция за България – 1; ПП Има такъв народ – 1.
Красимир Николов – ГЕРБ-СДС, предложи Цонка Велкова за председател на РИК и още трима за членове. Последваха предложения за заместник – председатели от ПП-ДБ, БСП за България, Възраждане и ИТН. ДПС направи предложение за позицията на секретар на РИК. По така направените предложения нямаше оспорване и представителите на политическите сили единодушно решиха, че съставът на Комисията ще е с четирима заместник-председатели. Постигнато бе пълно единодушие и съгласие с направените предложения, което представителите на политическите сили удостовериха с подписването на Протокол от проведените консултации. Съгласно Изборния кодекс, документите с предложения за състав на РИК за предстоящите избори за представители на Р България в Европейския парламент и избори за народни представители на 09.06.2024 г., са изпратени в Централна избирателна комисия, която след разглеждане ще назначи РИК.
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Лошото време отлага предвиденият за днес джаз концерт
Лошото време отлага предвиденият за днес джаз концерт
Андрей Слабаков ще води листата на ВМРО в Добрич
Андрей Слабаков ще води листата на ВМРО в Добрич
Пет села от община Добричка  имат празник на 1 май
Пет села от община Добричка имат празник на 1 май
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК



Яндекс.Метрика