Потомка на Раковски е първото дете на Свободна Добруджа, кръстена е Свобода

25.09.2013 г. 09:30:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Потомка на Раковски е първото дете на Свободна Добруджа, кръстена е Свобода
Тя е първото родено бебе в свободна Добруджа или поне първото записано в новия регистър. Затова името й е Свобода. Чиновникът предлага на баща й да я кръстят Свобода или Мария-Луиза, на името на княгинята. Той избира Свобода. След това се оказва, че първото записано момче е кръстено Симеон.
Свобода Димитрова празнува рожден ден всяка година на Празника на Добрич.
Малцина знаят, че е потомка на славен род, на борци за Свобода - Георги Раковски и капитан Георги Мамарчев.
Съпругът й пък е румънец - Янко. Тя няма негативно отношение към румънците, защото не си спомня терора, на който са подложени българите от румънска страна. Напротив, навремето румънец е било синоним на галантен и възпитан мъж.
Може ли да разделим Свобода Димитрова от Свободата на Добруджа? Някога разглеждали ли сте рождения си ден различно от съпътстващата го дата – 25 септември?
Със сигурност щеше да е много по-различен, по-обикновен. Нямаше да бъда по-малко обичана от приятелите и семейството си, но щеше да е различно.
Повече ти даде или те ощети това?
При всички случаи – положително. Усещам повече уважение, повече симпатия. Мога да кажа, че съм един щастлив човек. Голям шанс съм имала с това – баща ми да бъде пръв и да ме запише с прекрасното име Свобода. Името ми да се състои от толкова хубава дума. Защото много хора са дали без да се замислят младостта и живота си за тази една единствена думичка – Свобода.
От кога датират спомените за рождения ти ден?
Не мога да кажа точно. Аз съм расла като едно щастливо дете, обгрижвано от добри родители. Едно дете бях. Както и аз имам само една дъщеря, но за жалост тя живее много далеч – в Чикаго. Често си мисля – ето, получавам уважение, внимание, но бих била много по-щастлива, ако мога да споделя всичко с нея и двете ми внучки. Често се виждаме – това лято ми бяха на гости, аз изкарах зимата в Чикаго.
Някоя от внучките не е ли кръстена на теб – Свобода?
Не. Само първата буквичка на голямата – казва се Симона. Но другата баба е Събка и затова само първата буква е на двете. Бих се радвала да се казва Свобода, но както и да е.
Имаш ли по-специално отношение към румънците?
Съпругът ми по майчина линия е румънец (смее се). Майка му е румънка, даже той нямаше никакви роднини тук, само две сестри, омъжени за българи.
А аз винаги съм смятала, че румънците са възпитани мъже, интелигентни, ларж. Даже някой българин като се държи по-галантно, възпитано казвахме, че има румънско възпитание. Така че изцяло положително ми отношението към румънците, няма и защо да е иначе.
Ако някога румънците са се отнасяли зле с българите, аз нямам спомени. Макар че един от дядовците ми, който е бил доста богат, е пострадал от тях – отнели са му много земя. Но няма за какво да имам отрицателни чувства.
С какво е свързан като ритуали този ден? Правите ли нещо по-специално?
Пак може би някакъв шанс, но съпругът ми Янко беше роден на 22 септември. Обезателно всяка година правихме някакво тържество с много гости и приятели. Той беше много интелигентен човек и съм доволна от живота си с него. Когато се оженихме, аз бях на 20 години, а той на 21. Както се казва, ние пораснахме заедно. Много си пасвахме като характери.
Мисла ли си, че друго име би ти отивало?
Ако не са се стекли така обстоятелствата, съм щяла да бъда кръстена или Тодора, на едната ми баба, или Маруся. Баща ми е бил сирак и не знам много за неговия род, но от страна на майка ми произхождам от много добри и уважавани фамилии. Имам роднинска връзка с Георги Раковски, съответно и с капитан Георги Мамарчев, който е негов вуйчо. Прабабата на майка ми е сестра на бащата на Раковски. Навремето всички синове от семейството са учили в Одеса и така прадядо ми попада в това семейство. Дълга история, но съм благодарна на съдбата.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика