Начало >Добруджа >Култура

Премиера на „Лудориите на Карлсон“ - най-новото заглавие в афиша на Kукления театър (ВИДЕО)

20.06.2024 г. 13:11:24 ч.
/
Премиера на „Лудориите на Карлсон“ - най-новото заглавие в афиша на Kукления театър (ВИДЕО)
„Лудориите на Карлсон“ е последната за този сезон куклена постановка, която подготви Държавен куклен театър „Дора Габе“ в гр. Добрич. Премиерата на спектакъла, който е режисиран от Леонард Капон, е утре вечер от 18 ч. в кукления театър.

Това е едно класическо заглавие и смятам, че подготвихме едно много хубаво представление, с чудесна музика, хубава сценография и създадено под вещото ръководство на Лео Капон, каза директорът на ДКТ „Д. Габе“  Петър Петков. Той добави, че в спектакъла участва и най-новото попълнение на екипа на добричкия куклен театър – младата Елена Георгиева.

Режисьорът на спектакъла Леонард Капон заяви, че „Карлсон“ е едно от вечните заглавия в детската литература, творба на Астрид Линдгрен, която отключва въображението и на малки и на големи. Посланието, което е заложено, без да се натрапва и да звучи като нравоучение, е всеки да намери сили и да не губи куража и желанието да бъде необикновен, колкото и да се опитват да го променят околните, каза Леонард Капон.

В кукления спектакъл има малки промени в сравнение с литературната творба, но е запазен духът на книгата, както и емблематични реплики на героите. Куклените актьори създават ярки образи и се забавляват на сцената, каза още режисьорът.

И двамата – Петър Петков и Леонард Капон, изказаха благодарност на композитора на музиката към кукления спектакъл – Пламен Петков, подчертавайки, че тя е детска, но по-различна, с донякъде филмов елемент.

„Лудориите на Карслон“ ще пресъздадат на сцената куклените актьори Валентин Иванов, Елена Георгиева – дебют, Иван Иванов, Мила Боянова, Росен Радев. Сценографията и куклите са дело на София Митева.

От ДКТ „Дора Габе“ обръщат внимание на зрителите, които искат да посещават техните куклени представления, че заради ремонта на центъра, те трябва да заобиколят и минат между сградите на читалището и пощата, за да достигнат до входа към залата на кукления театър.  
 
Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Георги Василев с първа изложба във Варна
Георги Василев с първа изложба във Варна
Балчик е домакин на „Дни на класиката” от 20 до 28 юли
Балчик е домакин на „Дни на класиката” от 20 до 28 юли
​С „Невероятно, но факт!” РБ „Дора Габе” провокира децата да четат (ВИДЕО)
​С „Невероятно, но факт!” РБ „Дора Габе” провокира децата да четат (ВИДЕО)
Екзотични състави от цял свят пристигат в Добрич за фестивала „Фолклор без граници“ (ВИДЕО)
Екзотични състави от цял свят пристигат в Добрич за фестивала „Фолклор без граници“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика