Премиерът поиска от парламента да му постави задачи за ”Южен поток”

03.12.2014 г. 11:00:00 ч.
/ ИА Добруджа
Премиерът поиска от парламента да му постави задачи за ”Южен поток”
Премиерът Бойко Борисов поиска в сряда от Народното събрание да му даде задачи, които той да отстоява пред ЕС и Русия във връзка с "Южен поток". Той обясни пред депутатите, че никой не му е давал договорите за "Южен поток" и не е запознат с тях.
Премиерът каза, че не разполага и с разчети колко ще струва на България участието в проекта, каква ще е печалбата и кога ще започне тя да се получава.
Борисов напомни за изявлението на руския президент Владимир Путин, България е щяла да печели по 600 млн. долара годишно (400 млн. евро) от тръбата. Той обясни, че при това положение "Южен поток" би бил изгоден за страната ни и тя би могла да инвестира 1.5 милиарда евро в проекта.
"Ако е такава печалбата, той става много изгоден, да се съсредоточим и да се опитаме да го спасим, щом е толкова изгоден", каза Борисов пред народните представителите.
Той отговори рязко и на изявлението на Путин за българския суверенитет. "Не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България", каза премиерът.
Борисов каза, че ще настоява Брюксел да каже дали Гърция би пуснала руски газ на своя територия през Турция, какъвто е новият план на Путин за газопровода.
"Не приемам това за диверсификация и ще питам в Европейската комисия как гърците биха пуснали същия този газ", подчерта Борисов. Министър-председателят напомни, че с пускането на "Южен поток" България ще загуби количествата, които сега се доставят през Украйна, както 100 млн. евро годишно от транзита за Турция.
На няколко пъти в изказването си премиерът изтъкна, че решението за спиране на строителството е взето от кабинета "Орешарски", излъчен от БСП и ДПС с подкрепата на "Атака".
По-късно през деня Борисов ще от пътува за Брюксел. В четвъртък му предстои обяд с председателя на Европейската Жан-Клод Юнкер, както и среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц.

Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика