Начало >Добруджа >Общество

Проектантите с обяснения какво ще включва новият център на Добрич (ВИДЕО)

04.04.2024 г. 11:55:37 ч.
/
Проектантите с обяснения какво ще включва новият център на Добрич (ВИДЕО)
Предстои стартът на дейностите по проекта за нова визия на центъра за Добрич. Проектът, който ще се реализира е дело на „Проектантско бюро Албена“. В студиото на медийна група „Добруджа“ гостуваха арх. Светослава Коларова и арх. Весела Петкова, за да разяснят какво в детайли предвижда техния проект.

Проектът, който представихме ред Общинския съвет е този, на който стъпихме при разработването и на технически проект. Принципна разлика няма. Пред съветниците представихме цялостния проект, който обхваща доста по-голяма част от центъра. Съгласно заданието имаше две зони. Зона А обхваща центъра - от кино Добрич до площад "Свобода", както от градския парк до площад "Тракийски", но идеен проект бе направен само на зона Б – от градски парк до площад „Свобода“ и т.н. магазини Коопове, обясни в студиото на медийна група „Добруджа“ арх. Весела Петкова, като уточни, че осигуреното от Община Добрич финансиране, е само за този етап.

Арх. Светослава Коларова отбеляза, че първият етап от проекта, който е от НЧ „Йордан Йовков“ до Стара къща, е най-тясната част на центъра и най-натоварена с търговски дейности и жилища. На практика тя беше много сериозно предизвикателство за проектиране. Вероятно ще бъде такова и за изпълнение, каза арх. Коларова.
Тя посочи, че проектът предвижда много инфраструктурни намеси. Ще има подмяна на ел. инсталациите, тъй като в миналото това е било автомобилна улица и затова осветителните тела по центъра са разположени толкова високо.
Предвижда се осветлението да бъде сгъстено с нови осветителни тела, а настилката да бъде клинкерно паве.
В момента имаме една запечатана настилка с бетонова плоча и положени по друг принцип и технология настилка, която се доказа, че не е подходяща за нашите климатични условия, посочи арх. Коларова, като подчерта, че ще бъде изграден постоянен линеен отводнител.

Първият етап включва няколко акцента, отбеляза арх. Петкова. В началото на центъра, в района на Стара Къща ще бъде направена композиция Добруджански треви. Тя ще включва извити осветителни стълбове,  малки места за сядане и озеленени площи.
Пред църквата „Свети Георги“ ще се запазят зелените площи, но пространството около паметника на Васил Левски ще бъде оформено по различен начин.
Акцент ще има и в района, където центърът пресича улица Славянска (в района на бившата „Блага Вайзе“). Там ще се оформи пространство за малки културни мероприятия от рода на фермерски пазар и музика на открито.
Предвидени са различни видове пейки. Места за сядане ще има и около клоцовете.
Относно дърветата, арх. Коларова обясни, че е взето решение, в този участък липите, които попадат в настилката, да бъдат подменени с нов вид дървета - полски клен, като дори те ще бъдат повече като брой. Чинарите ще бъдат запазени.
 
Вторият етап на проекта включва площад „Възраждане“ – мястото, което е заключено между сградата на Пощата, хотел България до Високото тяло.
Чисто идейно успяхме да му създадем собствено лице, разграничавайки го от площад „Свобода“, каза Коларова. Тя обясни, че буквите и Кирил и Методий са в основа на цялостната концепция на пространството. Ще бъде създаден Сух фонтан. Смятаме, че Добрич има нужда от такава водна атракция. В него ще бъдат вградени 30 букви от Глаголицата. До него ще има дъговидна пътека, която символизира Сухата река.
Именно площадът е най-подходящото място за водни елементи, защото водата създава водни пари, които имат охлаждащ ефект, добави арх. Петкова.  
Теренът пред хотел „България“ е частна собственост и не е включен в проекта.

Важен момент в проекта е създаването на маршрут с тактилни ивици за хора със зрителни увреждания, който тръгва от подлеза. Той ще минава по целия център, успоредно на жилищните сгради, като ще стига до края на блок Свобода до ДКЦ-1. Такъв маршрут до момента не е имало, подчерта арх. Коларова. Тя уточни, че велоалея не се предвижда, защото по думите й не е възможно в такава тясна част да бъде регламентиран такъв маршрут.

Ние сме се ангажирали да подсигурим цялата проектна документация. Въпрос на организация на строителя е колко време ще продължат дейностите по двата етапа, заяви арх. Весела Петкова. Съгласно договора с общината, Проектантското бюро ще изпълнява и авторски контрол.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)
Дара Екимова ще е специалният гост на тазгодишното издание на конкурса „Сарандев“
Дара Екимова ще е специалният гост на тазгодишното издание на конкурса „Сарандев“
Дни на отворените врати организира Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич
Дни на отворените врати организира Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика