Проф. Александрова: Широкото разпространение на вируса води до повече мутации

04.02.2021 г. 13:12:40 ч.
/ ИА Добруджа
Проф. Александрова: Широкото разпространение на вируса води до повече мутации
Проф. Радостина Александрова е български биолог–вирусолог, морфолог и биохимик. Работи в БАН. Специализирала е в Словакия, Унгария и Дания.
 
- Проф. Александрова, пандемията от Ковид-19 не е първата, с която се сблъсква човечеството. С какво ни изненада тя? Има ли нетипични за един вирусолог ходове на този невидим с просто око враг?

Не бих казала, че има някакви изненади. Абсолютно всяка година се появяват по 5 - 6 нови за нас вируси. Това показват данните, които имаме от средата на миналия век до наши дни. Тези вируси са от света на животните, но добрата новина е, че най-често не предизвикват заболявания у хората или не успяват да се приспособят и не се предават от човек на човек. Затова разпространението им угасва още в начален етап. Но от време на време се случва да се появи нов вирус, който се разпространява между хората и предизвиква сериозни заболявания. На това и сме свидетели сега.
- Основателни ли са страховете за опасностите, които крият новите варианти на Ковид-19? Какви са актуалните данни?
Не трябва да ни учудва това, че има нови вариации. За вирусите няма нищо по-естествено от това. Те търпят всякакви изменения с цел да се адаптират и да оцеляват. В голямата си част мутациите, които възникват са т. нар. неутрални мутации, които не влияят на поведението на вирусите и в крайна сметка остават невидими за хората.
Към момента SARS-CoV-2 има повече от 15 000 установени мутации, но голямата част от тях са неутрални. Тези варианти от Великобритания, Южна Африка и Бразилия, за които се заговори през декември 2020 г. се характеризират с по-доброто си разпространение.
Вече е ясно, че те са с до 70-80% по-бързо разпространение сред хората. А това може да доведе до много сериозно натоварване на здравната система.  Но към момента няма данни, че тези варианти на вируса предизвикват по-тежка клинична картина, но и няма сериозни проучвания по темата, тъй като те се появиха сравнително скоро.
Конкретно южноафриканският и бразилският вариант привлякоха вниманието на учените с възможността те да изненадат имунната ни система, дори когато тя вече е изградила имунен отговор към класическите варианти.
Трудно е да се каже доколко са основателни тези притеснения. Това, което е установено досега е, че наистина антителата, изградени към класическите варианти на вируса, в по-слаба степен (до 10 пъти по-слаба степен) разпознават и свързват южноафриканския вариант на SARS-CoV-2. Но учените смята, че и това е достатъчно, за да се осигури защита. Освен това, ние не бива да съдим за имунния отговор единствено по нивото на антителата в кръвта, защото има и клетъчен имунен отговор, които е изключително важен при вирусните инфекции.
Илюстрация на това е, факта че всяка година ние си слагаме ваксина срещу грипния вирус, която всяка година се актуализира. Но освен това ние имаме някаква устойчивост към грипните вируси, с които вече сме се срещали. Доказателство за това е последната епидемия от 2009 г. с т. нар. свински грип. Тогава боледуваха основно млади хора, които никога до тогава не се бяха срещали с подобни грипни вируси. Затова дори при появата на нови варианти можем да кажем, че хората, които вече са се срещали с подобни вируси, имат някаква защита.
Предполага се, че наличните ваксини няма да бъдат компрометирани от новите варианти на SARS-CoV-2, но учените винаги имат едно наум, че такъв вариант може да се появи. От своя страна фирмите –производители на ваксини имат готовност да ги актуализират. Това няма да бъде нищо ново под слънцето, защото е съвсем нормално вирусът да се опитва да избяга от нашия имунен отговор и това е сюжет, с участието на хората и вирусите, който се разиграва за пореден път.
- Новите варианти на SARS-CoV-2 вече са в България. Как можем да противодействаме?
Вирусите не спазват граници, закони и правила. Те се разпространяват и разбира се, че може да са в България. Вирусът се изменя и това не трябва да е повод за излишна паника, но е една много добра причина да бъдем по-внимателни в поведението си и да спазваме противоепидемичните мерки.
- Ваксинацията продължава да предизвиква много въпроси. Какви са актуалните данни за страничните ефекти? Кога ще имаме точна информация за ползите, вредите и продължителността на придобития имунитет?
Много хора са все още скептични за ваксините срещу коронавируса. В началото на пандемията всички се питаха кога ще се появи ваксина, но след появата й притеснението е, че се е появила прекален бързо.
Трябва да уточним, че ваксините срещу SARS-CoV-2 са нови за хората,  защото сега научават за тях. Но това не са ваксини, които са се появили вчера, по тях се работи от десетилетия. От края на миналия век се правят опити да се използват РНК молекули за терапевтични цели. Освен това фирмите, които ги произвеждат, са с голям опит в прилагането на подобни стратегии в преодоляването на други инфекциозни заболявания, вируса Ебола, както и вируси, които са много подобни на сегашния вирус и др. Затова хората трябва да са спокойни, че науката има много сериозен опит в това отношение. Трябва да се отбележи и вложеният огромен човешки и финансов ресурс за преодоляването на този проблем.
По отношение на ваксините им различни притеснение и слухове. Говори се, че могат да предизвикат стерилитет, че могат да се включат в човешкия геном и да го редактират, както и че е възможно да предизвикат дори по-тежко заболяване и т. н. Хората не трябва да имат подобни страхове, защото няма научно основание за това и изследванията го доказват. Правени са експерименти и с лабораторни животни, които също показват, че ваксините не предизвикват такива проблеми.
Единственото опасение по отношение на ваксините, за което се говори и  действително има сериозни основи за размисъл, е дали е възможно антителата, изградени срещу вируса да създадат някакъв проблем, тоест дали може да се стигне до една по-тежка патологична ситуация, с по-тежко протичане на заболяването. Но учените имат опит и в това отношение и много добре знаят как трябва да подходят към ваксината, за да не се стигне до такава ситуация. Няма към момента данни за подобни проблеми. Още повече, че има стотици случаи на ваксинирани, които преди това са боледували и при тях няма никакъв проблем.
Досега страничните ефекти при ваксиниране, които се наблюдават, отшумяват в рамките на 2 - 3 дни. Те са основно локални – болка, сърбеж, зачервяване, подуване на мястото на инжекцията. Говорим и за краткотрайна повишена температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите и т. н.
- Какво можем да очакваме като поведение на вируса в развитие през следващите месеци?
Много учени говорят за нова вълна. Правят се и много и различни модели на развитието на пандемията в следващите месеци. Научните предвиждания и хипотези варират. Мнозина мислят, че можем напълно да овладеем ситуацията, особено с помощта на ваксините. Други вярват, че вирусът периодично ще се активизира и ще ни напомня за себе си, причинявайки по-малки или по-големи огнища.
Но със сигурност можем да кажем, че вирусът ще продължи да се изменя, защото това е част от биологията му. Колкото повече се разпространява SARS-CoV-2 , толкова повече се увеличават шансовете за различни мутации. Затова е важно да успеем рязко да предотративм тази циркулация  
- Какво е вашето лично мнение за произхода на вируса?
Трудно е за хората да си представят как във високотехнологичния 21 век един вирус може буквално да ни свали с един удар на земята. Но нека не забравяме, че природата е един много голям изобретател и създател. Вглеждайки се в чудесата, които е сътворила, нямаме основание да се учудваме, че и този вирус е нейно творение. Вирусът е изследван много обстойно и към момента няма никакви данни за човешка намеса и науката е категорична, че този вирус е напълно естествен продукт.
Но трябва да се замислим защо след хиляди години еволюция, изведнъж само за период от 20 години се появява 3-ти пореден опасен за човешкото здраве вирус. Във всички случаи има отношение и агресивното отношение на хората към природата, което няма как да остане ненаказано.
 Разговаря: Галина БОЗУКОВА
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика