Начало >Добруджа >Култура

Проф.Михаил Неделчев: Литературата ни прави безсмъртни (ВИДЕО)

23.11.2022 г. 11:00:19 ч.
/
Проф.Михаил Неделчев: Литературата ни прави безсмъртни (ВИДЕО)
Литературната общественост на Добрич имаше възможност да се срещне и да поздрави проф.Михаил Неделчев за неговата 80-а годишнина.
„Аз преживявам Добрич като сърцевината на Добруджа. От тук тръгват най-различни маршрути свързани с Йовков. Чувствам се много добре в Добрич и за мен е изключително важно да поддържам контакт с града и хората. Да се чувстваме близки, да сме приятели, защото литературата създава приятелства“, това казва в интервю за медийна група „Добруджа“ юбилярът Михаил Неделчев.
Обичам да казвам на студентите, че литературата ни прави безсмъртни, чрез литературата живеем много животи, най-различни животи, посочва литературоведът, който е почетен професор на Нов български университет.

„Благодарение на литературата съм се срещал със стотици колеги, приятели, съмишленици, имаме възможност благодарение на литературата да общуваме и да не се чувстваме самотни“, така проф.Неделчев „облече“ съждението си, че литературата е поле, което събира хората.
 В личната ми и професионална биография Михаил Неделчев е мой спътник, казва в интервю за медийна група „Добруджа“ проф.Антония Гайдаржиева. Тя пристигна в Добрич по повод честването на 80 - годишнината на проф.Михаил Неделчев, организирано от литературен музей Дом-паметник „Йордан Йовков“  и община Добрич.
 „Контактуваме помежду си с книгите и текстовете,  той е мой учител в литературната история, в текстологията, литературната архиология и това, което обичам литературната апология“, посочва проф.Гайддаржиева. Според нея в съвременната българска култура именно проф.Неделчев изгражда апологическа култура, което е видно и от последния му капитален труд от три тома „Как работи литературната история?“. Михаил Неделчев е най-изявения литературен персионалист, казва още проф.Гайдаржиева.
 
Михаил Неделчев е роден е в град София през 1942 г. Завършва славянска филология и философия в Софийския университет. Преподавател е по теория и история на литературата в Нов български университет.
„Обичам юбилеите, обичам наградите и моите, и чуждите, защото ни събират и показват кои сме“, споделя проф. Неделчев, който получи тази година редица големи отличия.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Да подкрепим добричките таланти в "Гласът на България"!
Да подкрепим добричките таланти в "Гласът на България"!
На куклен театър в неделя в Добрич
На куклен театър в неделя в Добрич
Културните събития в Добрич за периода 28 ноември - 4 декември
Културните събития в Добрич за периода 28 ноември - 4 декември
Ученици демонстрираха своя талант в празничен концерт в СУ „Св. Климент Охридски“ (ВИДЕО)
Ученици демонстрираха своя талант в празничен концерт в СУ „Св. Климент Охридски“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика