Прокурор Даниел Илиев: Абстрахирали сме се от случващото се по върховете, задачата ни е да помагаме на гражданите

09.06.2023 г. 15:37:18 ч.
/
Прокурор Даниел Илиев: Абстрахирали сме се от случващото се по върховете, задачата ни е да помагаме на гражданите
Като успешни определи проведените срещи с пенсионери и ученици говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев. През миналия месец той и прокурор Милена Любенова – от Окръжната прокуратура, проведоха поредица от срещи за подобряване на комуникацията с различните обществени групи в града и региона. Прокурор Илиев гостува в предаването „Тема на седмицата“, като изтъкна, че след проведените срещи в пенсионерски клубове, няма нито един получен сигнал за телефонна измама в област Добрич.
 
- Прокурор Илиев, освен с възрастните хора, проведохте и срещи с ученици в няколко учебни заведения. С тях какво си говорите? 
Акцент в срещите с ученици бяха престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотици, хулигански прояви, разпространението на порнографски материали, както и за шофирането след употреба на алкохол. За съжаление, това е доста болна за обществото ни, като проблемът не е само в нашата област.
Разговаряхме също така за структурата, работата на прокуратурата, функциите на прокурора, мястото на прокуратурата в съдебната власт.
- Като сме на тема „подрастващи“, да припомним случая, който шокира цяла България. 13-годишно момче, хванато да шофира, при това след употреба на алкохол. Какво още можете да ни кажете по случая?
Сигналът е подаден около 00:30 часа на 8 юни от граждани на тел. 112 за дрифт в центъра на Добрич. Пристигналите полицаи установят 13-годишното момче, само в колата. Тестът е отчел 1,12 промила алкохол. Малолетното момче е от генералтошевско село. По същото време баща му е бил в казино в Добрич и го е оставил само. По първоначални данни, преди да тръгнат детето е изпило една бира, а пристигайки в Добрич си е купило още една. Проверява се откъде е закупена бирата и ако това твърдение е вярно, ще бъде се предприемат действия за санкциониране на търговския обект, който е продал алкохол на малолетно лице.
Родителят също е санкциониран веднага, съставен му е акт. Съществуват данни, че той също е неправоспособен. Ако се потвърди, че той е шофирал колата до Добрич, ще му бъде съставен акт и за това нарушение.  Детето няма как да бъде подведено под наказателна отговорност
- Нарушенията на закона по пътищата и случаите на домашно насилие бяха предмет на разговор по време на срещата Ви с местните власти, нали така?
Точно така. Акцентът, който беше поставен на тази среща, бяха престъпленията, извършени в условията на домашно насилие. Защото колкото и адекватно и навременно да реагират институциите, най-доброто решение е жертвата да бъде изведена от тази ситуация. Затова поставихме въпроса пред местните власти, и тук държа да отбележа, че всички се ангажираха доста сериозно с проблема, за създаването на кризисен център, в който да бъдат настанявани жертвите на домашно насилие. Обединихме се около идеята този център да бъде в град Добрич, но тъй като са нужни средства за неговото изграждане, на първо време представителите на местната власт се ангажираха да предоставят информация за ведомствени жилища по места, които да се използват на първо време за извеждане на пострадалите жени.
Защото много от жертвите се страхуват да подадат жалба, опасявайки се от рецидив – насилникът да разбере за жалбата и да повтори поведението си. Затова, според нас, най-добрата реакция е извеждането на пострадалата от тази среда, за да се гарантира нейното физическо оцеляване.
- Някакви срокове поставихте ли си за този кризисен център? Законът не е приет все още в Народното събрание...
Не сме поставяли конкретни срокове. Виждаме, че ситуацията в страната е малко усложнена, дори не е гласуван държавен бюджет. Но като най-бърза мярка е именно предоставянето на информация за тези ведомствени жилища.
- А самите кметове подават ли жалби и сигнали за нарушения на закона и за какво най-често?
Да, може да се каже. Най-често сигналите са за нарушаване на обществения ред.
И понеже се върнахме на тази тема, позволете да кажа, че на срещата се постави и темата за изготвянето на химическите експертизи по делата за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества.  Може би вашата аудитория не е запозната, но такава апаратура има само във Варна и едно вещо лице изготвя всички експертизи за нашата област. Това е изключително голям обем от работа. По спомен, само за миналата година са образувани около 600 досъдебни производства за такъв тип престъпления само за Добрич. Затова поставихме въпроса за закупване на такава апаратура и в болницата в Добрич. Това ще позволи по-бързо и срочно изготвяне на експертизи, ще доведе до по-качествено разследване и по-бързо осъждане на виновните водачи
- Натоварена ли е много прокуратурата?
Да, защото всички граждани, и правилно, търсят съдействие от прокуратурата. Освен това, прокуратурата има много по-широки правомощия от това да разследва, да повдига обвинения, да предава извършителите на престъпления на съд. Прокуратурата има правомощия в търговския процес, в гражданския процес, правомощия по закона за здравето. Така че – да, имаме много работа, но това в никакъв случай не ни притеснява, това е наша функция и ще продължаваме да изпълняваме задълженията си.
- Има ли в прокуратурата в Добрич така наречените „дела на трупчета“, които изчакват?
Категорично няма такива дела. Работим в срок. Всички колеги си вършат съвестно работата.
 - Няма как да не Ви попитам – това, което става по върховете на прокуратурата, отразява ли се на работата на прокурорите в Добрич, а и в страната?
Мога да Ви уверя, че случващото се по никакъв начин не се отразява на работата на прокурорите. Ние продължаваме да вършим служебните си задължения, спазвайки законите и Конституцията на Република България. Оставаме независими, абстрахирали сме се от ситуацията, защото нашата работа е да помагаме на гражданите и трябва да положим всички усилия да сме максимално обективни, за да си вършим качествено работата.
 - Как оценявате сътрудничеството си с органите на местната власт, с ОД на МВР, областна администрация?
Като много добро. Това личи и от доклада на Окръжна прокуратура за 2022 година. Той е публичен, достъпен и от резултатите в него става ясно, че имаме над 98 процента осъдителни присъди, което е атестат за високо професионално отношение между прокуратурата, МВР и представителите на местната власт.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика