Първан Симеонов: Този път излязоха сметките на социолозите, а не на политиците

14.10.2022 г. 11:33:31 ч.
/
Първан Симеонов: Този път излязоха сметките на социолозите, а не на политиците
Първан Симеонов е роден e през 1982 г. в Стара Загора. Доктор по политология, магистър по политически мениджмънт, бакалавър по журналистика. Преподава политически кампании и изследователски методи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, изследовател в Института по социология „Иван Хаджийски“, член и бивш председател на клуба на стипендиантите на Фондация „Конрад Аденауер“.
Автор на научни публикации и на многобройни текстове в медиите.

 
- Г-н Симеонов, отново познахте с прогнозата си: „рискът след изборите е да се окажем в политическа недостатъчност“. Защо ни се случи това?
Когато ние, социолозите, говорим такива неща – го правим с идеята да не става. Но, за съжаление, стана точно така. А моето лично обяснение е доста тривиално. Една партия се задържа твърде дълго на власт, а това винаги събужда, освен недоверие, износване, а даже и известно озлобление. И това избухна през 2020 година. Ковид кризата допълнително засили всички тези процеси и доведе до много силно разделение сред политическия елит. И се разкопаха едни траншеи, ровове между политическите партии, които вече 3 години не могат да бъдат прескочени.
В момента се намираме в патова следизборна ситуация и се оказва, че диалогът е най-трудното нещо. Като че ли партиите отново не търсят пълноценно правителство, а влизат в своеобразна предизборна кампания с ясното съзнание, че в началото на пролетта, а може би и в края на зимата, отново ще има избори. Ето – сега отново говоря с надеждата да не стане така, но може би натам вървят нещата.
- Тоест, Вашата прогноза е, че в 48-ото Народно събрание ще видим повече предизборна кампания, отколкото реална работа, така ли? Като че ли партиите си поставиха разделителните линии преди още да са започнали работа в Парламента? Колко време може да продължи едно такова Народно събрание?
Няма да продължи дълго, защото има конституционни срокове. Ако не се състави правителство, Парламентът трябва да приключи работа два месеца преди евентуалните избори. Моята прогноза е, че ще станем свидетели по-скоро на символни, даже символични, действия. А тази ситуация е изключително лицемерна, защото в Украйна действително се води война и е малко странно как тази война се използва у нас за позициониране на партиите. Например Бойко Борисов беше един от най-близките до Путин лидери от Европейския съюз, а сега твърди, че трябва да поканим Зеленски. В същото време видяхме как някакъв общински съветник ходил да свали знамето на Украйна. Изобщо – виждаме как всеки си прави кампания и всичко това е много неприятно за гледане на фона на войната и необходимостта България да има стабилност.
- Да, но не е ли именно войната и агресията възможност да бъде изградена основа, върху която да се обединят политическите сили или да бъдат принудени, с външна намеса – да направят правителство?
Тъжно е да го кажа, но може би това е шансът за правителство. Виждаме, че политическите сили, като че ли не искат да управляват, а са се увлекли в играта – как да спечелят властта, забравяйки, че след това трябва и да я упражняват. Така че, ако войната в един момент ескалира, вероятно западните ни партньори ще окажат натиск за съставяне на правителство.
- А допускате ли такъв сценарий – Парламентът си функционира, а през това време да има правителство, назначено от президента?
Чувам вече такива гласове. На много хора може и да им се услади такъв вариант. Но не съм сигурен дали на самия Румен Радев би му харесало, защото президентът е в тежката ситуация да носи отговорност, на фона на много трудната ситуация в страната, и е обвиняван от всички страни.
В същото време настоящата ситуация е много опасна за страната ни, за демокрацията. Защото много хора ще си кажат – за какво са ни нужни партии. Защо се състезават на някакви избори, като не могат да произведат смислена алтернатива. Затова и много хора избират на тяхно място политически радикали.
 - А как можем да определим нежеланието на политиците да бъдат в управление – като безотговорност?
Не бих казал безотговорност. Това е нормален политически инстинкт. Най-важното в момента е политическата прослойка да види, да осъзнае, че при евентуални нови избори няма да се получи нищо по-различно.
А и на тези избори не се изпълниха очакванията на самите политици. Нито Борисов победи с голяма разлика, нито „Продължаваме промяната“ победиха, както очакваха, нито Костадин Костадинов победи, както очакваше. Дори ДПС като че ли просто успя да възпроизведе предишния си резултат. Оказа се, че този път всичко стана по сметките на социолозите, а не според сметките на самите политици и те сега се чувстват като в небрано лозе. Ситуацията е: ни напред, ни назад.
- А имате ли все пак някакъв оптимистичен вариант?
Имам оптимистична теория и тя е, че на България се случва нещо сравнително нормално в политически план. Имаме една средно голяма формация от по Балкански, по консервативен тип. И една средно голяма – от по столичен, по прогресивен и западен тип. Това е една доста прегледна партийна структура за страна като нашата и ако спрем да гледаме толкова катастрофично на всичко, което ни се случва, този прословут наш комплекс за малоценност, може и да намерим очи, с които да погледнем, че в България всъщност се случва нещо, което е нормално за една европейска страна.
Въпросът е самите ние да не го направим ненормално, защото има такава опасност, ако продължаваме в тази посока.
Друг проблем е, че ако се състави правителство, то ще трябва да управлява, а не да оцелява. Да бъде пълноценно.
Така че се надявам България да намери себе си, да намери посоката си. А ако няма ясна посока – тоест двете страни дърпат в различни посоки, значи е време за диалог.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика