Начало >Добруджа >Регионални

Първи песенен фестивал „Златна възраст“ в Тервел

26.09.2015 г. 11:00:03 ч.
/
Първи песенен фестивал „Златна възраст“ в Тервел
55 години след провеждането на първия Добруджански събор в Тервел,  малкият град бе домакин на Първи песенен фестивал „Златна възраст“. На фона на множеството фестивали, организирани в цялата страна, уникалното на новия форум е фактът, че е насочен към групите за фолклорни, стари градски и руски песни към Домове за стари хора от страната. Идеята е на екипа на ДСХ „Радост“ в тервелското село Полковник Савово, споделена и финансирана от Община Тервел и осъществена с помощта на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“. Целта на фестивала е да даде среща на самодейни състави от тези социални институции, да спомогне за разнообразяване на живота на възрастните хора. Професионалистите-музиканти в този ден бяха само в ролята на ръководители или на инструменталисти.
               Изпълнени с много очаквания от първата подобна среща в такъв формат между домуващите в подобни домове, сто и трима участници в 13 групи от 10 домове, бързо изпълниха площада пред читалището още в 9 часа. Предстоеше теглене на жребия кой след кого ще се представи на сцената. Притеснението от доброто представяне отстъпваше място на усещането, че гостите са добре дошли и че организаторите са помислили и за най-малките подробности- от украсата на сцената до емблемите, които всеки изпълнител получи като отличителен знак на фестивала.
               Регламентът на Фестивал „Златна възраст“ предвижда представяне на групите в три песенни жанрове: народни песни и такива на фолклорна основа, стари градски песни, руски песни. Жури в състев Светлин Марков- секретар на НЧ „Д. Дончев“, Севдалина Колева- Директор на дирекция ОКМДР в общинска администрация и Андрияна Йорданова- Директор на ДСХ „Радост“ оцени изпълненията в трите категории имайки предвид изпълнението, сценичното поведение, костюм, съответстващ на жанра. Според изтегленият жребий последователно се представиха фолклорните групи от домовете в Полковник Савово, Нови Пазар, Айдемир, Добрич, Шумен, Силистра. Особен интерес предизвикаха гостите от гр. Радомир, които разнообразиха добруджанския фолклор с изпълнение на шопски песни. Старите градски песни бяха предпочетени от формациите от с. Добрин, Добрич, Нови Пазар, Варна, Шумен, Алфатар. Интересен за организаторите бе фактът, че някои от домовете имаха сформирани групи за двете категории от съвсем различни изпълнители. А група „Щастлива радост“ от Алфатар бе единствената, която се яви едновременно в два жанра- стари градски и руски песни.
               След конкурсната програма всички групи бяха отличени с грамота, парична награда и сувенири, осигурени от Община Тервел. Съответно, класирането в различните категории се оформи по следния начин: при Народните песни специална награда за гостите от Радомир, III място за домакините от ДСХ „Радост“, II – ДСХ „Д-р Ст. Смядовски“ Шумен, а първи се наредиха изключителните изпълнители от ДСХОЛ от гр. Силистра. Категорията Стари градски песни изключително затрудни журито, което взе решение на трето място да бъде група „Ветеран“ от ДСХ с. Добрин, две втори места за хор „Лира“ от Добрич и група „Гергана“ от Варна, а като безспорни победители се отличи ДСХ „Д-р Ст. Смядовски“ Шумен.Руската песен в изпълнение на ДСХ „Щастлива старост“ разчувства всички присъстващи.
               Специален поздрав за гостите отправиха Танцово-певческа група „Добруджанска огърлица“ с ръководител Радка Адамова и ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева при читалището.
               Гостите и домакините се разделиха с пожелания и надежди за среща и през следващата година и за още нови участници, а фестивал „Златна възраст“ да се превърне в традиция.
Източник:Радио ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика