Начало >Добруджа >Общество

Пътна полиция - Добрич разполага с нова преносима камера, която засича няколко нарушения едновременно

12.02.2024 г. 16:11:14 ч.
/
Пътна полиция - Добрич разполага с нова преносима камера, която засича няколко нарушения едновременно
Нови 20 преносими камери за скорост вече са на разположение на Пътната полиция. Устройствата могат да засичат по няколко автомобила едновременно. Те бяха раздадени днес на 19 областни дирекции, включително добричката.
Става въпрос за доставката на 20 преносими мобилни камери, които са закупени със средства по Фонда за безопасност на движението. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 280 преносими, стационарни и мобилни устройства, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. 
Министър Стоянов коментира, че след предприетите допълнителни действия за контрол по пътя, съответно са констатирани много повече нарушения и генерирани много повече наказания.
Камерите напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Вече са обучени служители – по двама от дирекция, един за работа с камерата и един за обслужването на системата й.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно - например превозни средства, движещи се в различни ленти.
 
Новозакупените технически средства са част от новата проектна инициатива на Министерството на вътрешните работи, чиято цел е намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

снимка: МВР
Източник:МВР

Коментирайте
Подобни новини
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИССЯндекс.Метрика