Начало >Добруджа >Общество

Ярко добричко участие в „Коренъ – история и фолклор“ в Историческия парк до с. Неофит Рилски (ВИДЕО)

23.06.2022 г. 08:57:51 ч.
/
Ярко добричко участие в „Коренъ – история и фолклор“ в Историческия парк до с. Неофит Рилски  (ВИДЕО)
В атрактивния Исторически парк до село Неофит Рилски в община Ветрино, област Варна на 25 юни ще се проведе атрактивно и мащабно събитие – „Коренъ – история и фолклор“. Първият по рода си културно-исторически комплекс се намира на около 60 км. от град Добрич.
Името на събитието не е случайно, защото историята и фолклора са вплетени по много естествен начин в програмата. Вдъхновение за организирането му се оказа и самия културно-исторически комплекс до с. Неофит Рилски, който е едно уникално място, каза в студиото на медийна група „Добруджа“ Димитър Русев, който е съорганизатор на „Коренъ – история и фолклор“. Той сподели, че първоначалната идея е била за провеждането на хоротека, която по естествен път се е развила до много по-мащабно събитие.

Програмата на „Коренъ – история и фолклор“ е от две части – историческа и фолклорна, като във фолклорната част има много сериозно добричко участие, уточни съорганизаторът на събитието. Направих връзка с Живко Желев – музикалния ръководител на ПФА „Добруджа“, с главен худ. ръководител Стоян Господинов и въпреки наситения график Ансамбъла ще се включи в програмата на „Коренъ – история и фолклор“ с концерт, с който ще започне фолклорната част от събитието. Участие имат и малките таланти от Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа”. Добрич ще бъде представен и от оркестър „Приятели фолк“ с ръководител Георги Радев. Техните изпълнения ще звучат на хоротеката, която също е част от фолклорната програма. Димитър Русев подчерта, че за всички гости на събитието са подготвени много награди и изненади, осигурени от спонсорите.

Той загатна за част от проявите, включени в „Коренъ…“. Около 16,30 ч. на 25 юни започва първата историческа част, която включва възстановка и демонстрации на военно дело, обичаи и обреди от Древна Тракия и Ранносредновековна България и демонстрация на взаимодействието на човек със сокол – соколарство (дресировка). Връзката на човека със сокол датира от древни времена. Соколите са били верни приятели и помощници на нашите предци в ловуването, обясни Русев. След това е предвидена историческа обиколка на парка, с беседа от професионални гидове.

Втората фолклорна част ще започне след 19 ч. а след концерта на ансамбъл „Добруджа“ и танцовата студия, следва голямото веселие – хоротека.

Димитър Русев прикани решилите да посетят „Коренъ – история и фолклор“ да вложат в облеклото си поне един фолклорен елемент. Това, разбира се, е по желание, като идеята е се получи едно наистина автентично изживяване, уточни той.
 
 Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 8 август
Прогноза за времето на 8 август
Вестник „ГЛАС“: Рокади във властта и археология в Добруджа
Вестник „ГЛАС“: Рокади във властта и археология в Добруджа
14 нови случая на коронавирус в област Добрич
14 нови случая на коронавирус в област Добрич
Времето на 7 август
Времето на 7 августЯндекс.Метрика