Начало >Добруджа >Общество

Ярко добричко участие в „Коренъ – история и фолклор“ в Историческия парк до с. Неофит Рилски (ВИДЕО)

23.06.2022 г. 08:57:51 ч.
/
Ярко добричко участие в „Коренъ – история и фолклор“ в Историческия парк до с. Неофит Рилски  (ВИДЕО)
В атрактивния Исторически парк до село Неофит Рилски в община Ветрино, област Варна на 25 юни ще се проведе атрактивно и мащабно събитие – „Коренъ – история и фолклор“. Първият по рода си културно-исторически комплекс се намира на около 60 км. от град Добрич.
Името на събитието не е случайно, защото историята и фолклора са вплетени по много естествен начин в програмата. Вдъхновение за организирането му се оказа и самия културно-исторически комплекс до с. Неофит Рилски, който е едно уникално място, каза в студиото на медийна група „Добруджа“ Димитър Русев, който е съорганизатор на „Коренъ – история и фолклор“. Той сподели, че първоначалната идея е била за провеждането на хоротека, която по естествен път се е развила до много по-мащабно събитие.

Програмата на „Коренъ – история и фолклор“ е от две части – историческа и фолклорна, като във фолклорната част има много сериозно добричко участие, уточни съорганизаторът на събитието. Направих връзка с Живко Желев – музикалния ръководител на ПФА „Добруджа“, с главен худ. ръководител Стоян Господинов и въпреки наситения график Ансамбъла ще се включи в програмата на „Коренъ – история и фолклор“ с концерт, с който ще започне фолклорната част от събитието. Участие имат и малките таланти от Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа”. Добрич ще бъде представен и от оркестър „Приятели фолк“ с ръководител Георги Радев. Техните изпълнения ще звучат на хоротеката, която също е част от фолклорната програма. Димитър Русев подчерта, че за всички гости на събитието са подготвени много награди и изненади, осигурени от спонсорите.

Той загатна за част от проявите, включени в „Коренъ…“. Около 16,30 ч. на 25 юни започва първата историческа част, която включва възстановка и демонстрации на военно дело, обичаи и обреди от Древна Тракия и Ранносредновековна България и демонстрация на взаимодействието на човек със сокол – соколарство (дресировка). Връзката на човека със сокол датира от древни времена. Соколите са били верни приятели и помощници на нашите предци в ловуването, обясни Русев. След това е предвидена историческа обиколка на парка, с беседа от професионални гидове.

Втората фолклорна част ще започне след 19 ч. а след концерта на ансамбъл „Добруджа“ и танцовата студия, следва голямото веселие – хоротека.

Димитър Русев прикани решилите да посетят „Коренъ – история и фолклор“ да вложат в облеклото си поне един фолклорен елемент. Това, разбира се, е по желание, като идеята е се получи едно наистина автентично изживяване, уточни той.
 
 Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%



Яндекс.Метрика