Начало >Добруджа >Култура

Явора Петрова гостува в Добрич с ретроспективна изложба (ВИДЕО)

21.07.2022 г. 14:18:27 ч.
/
Явора Петрова гостува в Добрич с ретроспективна изложба (ВИДЕО)
Изложбата на Явора Петрова „Оправдание за времето“ ще бъде открита днес, от 18.00 часа, в Художествена галерия – Добрич. В експозицията са включени графика, живопис и рисунки на известната българска художничка.

Изложбата е с ретроспективен характер и в нея са включени произведения от различни цикли в творчеството на Явора Петрова, обясни на пресконференция директорът на галерията Недко Недков. Именно защото обхваща всички години, в които тя твори, експозицията е озаглавена „Оправдание за времето“, сподели още той. Явора Петрова е един от най-изявените български творци, със собствен и разпознаваем почерк, и е уважавана от всички колеги, заяви Недко Недков.

Художничката съобщи, че най-ранната творба в изложбата е от 1986 г., а най-новата е рисувана на 9 март тази година и е посветена на войната в Украйна. Явора Петрова сподели, че за нея е удоволствие, чест и отговорност да гостува в Добрич, като определи местната художествена галерия като оазис и крепост на изкуството. Тук намерих едно хранилище на истинските неща и това се дължи на директора Недко Недков, заяви Явора Петрова.

Скоро тя отново ще гостува на Художествена галерия – Добрич, за да се включи в предстоящото издание на пленер „Хартията“.

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършила е „Илюстрация и оформление на книгата“ в Националната художествена академия при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Работи в областта на рисунката, графиката и живописта. В творческата й биография има над 40 самостоятелни и десетки групови изложби в страната и чужбина, като това ще бъде първата й изложба в Добрич. Нейни творби са представяни в Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария и др. Картините й са собственост на частни колекции и присъстват в графични кабинети на различни художествени училища. Цикъл от нейни графики е притежание и на Националната галерия в Осло, Норвегия. Носител е на много награди от България и чужбина, сред които Гранд При на международния конкурс за графика "Масимо Рамос" в Испания през 1991 г.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фестивал на занаятите ще се проведе на 30 септември в АЕМО "Стария Добрич"
Фестивал на занаятите ще се проведе на 30 септември в АЕМО "Стария Добрич"
Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич на 28 септември
Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич на 28 септември
„Железният светилник“ в Добрич с две представления
„Железният светилник“ в Добрич с две представления
Поетично-музикална вечер „Александър Белчев на 70“ в РБ "Дора Габе"
Поетично-музикална вечер „Александър Белчев на 70“ в РБ "Дора Габе"Яндекс.Метрика