Начало >Добруджа >Общество

Радан Кънев: Все повече и атрактивни работни места в ЕС заради развитието на новите технологии (ВИДЕО)

Не трябва отново да сме догонващи, а да сме гъвкави, заяви евродепутатът на среща в Добрич
27.03.2024 г. 09:27:27 ч.
/
Радан Кънев: Все повече и атрактивни работни места в ЕС заради развитието на новите технологии (ВИДЕО)
Перспективите за професионално развитие в ЕС е безкрайно широка и много важна тема. Очевидно е, че ЕС е най-голямото в света пространство за свободно движение на хора и най-големият единен трудов пазар. Това каза на среща на тема „Перспективи за професионално развитие в ЕС“ евродепутатът Радан Кънев. Събитието се състоя в Колеж – Добрич към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". С присъстващите, сред които и много млади хора, той говори не само за перспективи за професионално развитие на младежите в Европа, но и за изкуствения интелект и ролята на Европейския парламент в изграждането на приобщаващи политики насочени към младите европейци.

Вече няма работно място в Европа, което да е абсолютно недостъпно за български гражданин, в зависимост от образованието му и владеенето на различни езици. Това има положителна, но и отрицателна страна. Хубавото е, че над 1 млн. българи работят в други държави от ЕС заради по-добрите доходи, с които често издържат семействата си в България. Отрицателният момент е, че това е основната причина за намаляване на населението на страната ни в последните години. Това са двете лица на една и съща монета и това не е нещо временно. ЕС дава практически неограничени възможности за професионална реализация, каза евродепутатът.

Трябва обаче да мислим в друга посока, а именно, че и България може да бъде атрактивна като място за трудова реализация и то не само за българите. Трябва да се работи в посока по осигуряване на добри условия за работа. Важно е какви ще бъдат актуалните работни места в бъдеще – т. нар. професии на бъдещето, защото заради бурното развитие на новите технологии голяма част от определяните сега като професии на бъдещето, до 10 години ще станат професии на настоящето. А за тази професионална реализация ще са необходими знания и умения, заяви Кънев, който е член на комисията по заетост и социални въпроси в Европейския парламент.

Регламентът  за изкуствения регламент и регламентът за индустриите с нулев въглероден двуокис касаят различни професии с различни нива на образование. Говорим за хиляди работни места на ниво България и много повече в цяла Европа. Трябва да сме подготвени за това, за да не сме отново догонващите развитието на другите държави. Важно е да имаме амбициите, че и да сме по-малки, можем да сме по-гъвкави. Необходимо е да се стремим да бъдем лидери, категоричен е евродепутатът и уточнява, че на политическо ниво България няма такова самочувствие, но го отчита на места в бизнеса и в университетите в страната. Радан Кънев заяви на срещата, че е много важно да се работи в посока на това, че България трябва да стане страна, в която да остават да работят българите, но и да идват за успешна професионална реализация специалисти от други държави.

При визитата си в Добрич евродепутатът Радан Кънев Добрич беседва по актуални теми и с членове и симпатизанти на Демократична България.

Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика