Радев ще разчита на Плевнелиев за служебен кабинет

21.11.2016 г. 12:24:25 ч.
/
Радев ще разчита на Плевнелиев за служебен кабинет
Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев, каза новoизбраният държавен глава Румен Радев, след като му беше връчено удостоверението за избора от Централната избирателна комисия (ЦИК).
Радев добави, че ще бъде информиран и разчита на опита на президента Росен Плевнелиев. Той не отговори конкретно дали ще назначи нов служебен кабинет, след като встъпи в длъжност през януари, но от думите му се разбра, че е готов и за такъв вариант.
Румен Радев смята, че политическа криза в България няма, а в момента тече нормална конституционна процедура. "Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори", коментира той.
Ще инициирам срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система, каза още Радев. Това ще се случи, когато се обявят предсрочни парламентарни избори, а тези срещи трябва да се осъществят между председателя на парламентa, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и с инициаторите на референдума.
В петък президентът Росен Плевнелиев каза, че ще се старае да състави кабинет в рамките на това правителство и че ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), след като проведе консултациите с парламентарно представените партии. На заседанието на съвета ще бъде избрана дата за предсрочните избори и каква ще бъде методологията на провеждането им. Това обаче ще стане само ако нито една партия не поеме отговорност да вземе мандат за управление. Тази седмица Плевнелиев ще приключи консултациите с политическите сили. След това ще се премине към процедурата по даването на мандатите на първата парламентарна сила (ГЕРБ), след това на втората (БСП) и на парламентарно представена партия по избор на президента, ако първите две върнат мандата. От ГЕРБ и БСП вече заявиха, че няма да се опитват да правят правителство. Единствената парламентарна група, която е вероятно да се опита да направи кабинет, е Патриотичният фронт.

Плевнелиев ще консултира състава на служебното правителство с наследника си ген. Румен Радев. Според източници на "Дневник" от ГЕРБ потенциалното неразбирателство между двамата би бил служебният министър на отбраната. Ако бъдещият и настоящият президент постигнат съгласие, служебният кабинет ще бъде обявен в средата на декември. В противен случай президентът Росен Плевнелиев ще обяви третия си служебен кабинет след 20 декември, когато депутатите излизат в коледна ваканция, и той ще работи по-малко от месец до встъпването в длъжност на Румен Радев на 19 януари.

Церемонията по връчване на удостоверението от ЦИК днес откри загубилият кандидат-президент Цецка Цачева. "Поздравявам ви за победата и за огромното доверие, което получихте от българските граждани", каза Цачева на Радев. Той благодари на всички български граждани, които са участвали в изборите. Това е изключително отговорен и задължаващ акт и ви уверявам, че ще работим и ще отдадем сили и енергия за демократична и просперираща България, каза още Радев.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Наталия Киселова влиза в листите на БСП
Наталия Киселова влиза в листите на БСП
Вече има сигнали за купуване на гласове
Вече има сигнали за купуване на гласове
  Левон Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното ниво на зелена еуглена
Левон Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното ниво на зелена еуглена
Чужденци масово си продават имотите в България, съобщава БНБ
Чужденци масово си продават имотите в България, съобщава БНБ



Яндекс.Метрика