Начало >Добруджа >Регионални

Рекорден брой общини и колоездачи ще се включат в предизвикателството „Дунав Ултра“

26.07.2022 г. 12:49:53 ч.
/
Рекорден брой общини и колоездачи ще се включат в предизвикателството „Дунав Ултра“
Рекорден брой колоездачи от България и Румъния ще се включат в тазгодишното издание на колоездачното предизвикателство „Дунав Ултра“.Българският маршрут, Дунав Ултра, затвърждава позицията си на най-популярен туристически веломаршрут на Балканите. С впечатляващата си обща дължина от 740 км. той следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав, през Добруджа, до Черно море.                                                                                           
Всички преминали целия маршрут се сдобиват със Сертификат, а от тази година сертификати се издават за преминали по маршрута с мотоциклет, автомобил и кемпер. 
 
С цел популяризиране на идеята и маршрута, на 27 и 28 август в гр. Видин, за 9-та поредна година ще се проведе промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов Реката, Добруджа и морето 2022.
 
На 27-ми август пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална колоездачна зона с названието „Баба Вида Арена“.
 
За първа година Министерството на туризма заявява своята официална подкрепа на инициативата, с което помага на основната кауза на Дунав Ултра - да популяризира населените места в близост до северната граница на България. За целта в района на  крепостта ще бъдат изградени шатри, където ще се представят рекламни материали - както на Министерството на туризма, така и от общините - партньори.
 
Ден по-късно - на 28-ми август от централния площад на Видин, пл. Бдинци, ще се даде началото на тазгодишното масово изминаване на маршрута с велосипед. Очаква се лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, да поведе колоната от 150 колоездачи от България и Румъния, които ще стартират заедно, за да изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка - с. Дуранкулак (Общ. Шабла). 740-километровият преходът не е състезание и няма класиране - това е индивидуално предизвикателство за всеки, приел да участва в каузата за популяризиране на 110 населени места по поречието на р. Дунав и Добруджа, в страната.
 
Най-екстремните участници ще минат 740-километровото разстоения за по-малко от 48 часа, а основните групи ще изминат маршрута с график между 5 и 10 календарни дни.
 
Всички най-интересни природни и културни забележителности, през които преминава маршрутът, както и цялата информация за самоорганизирано (т.нар. “селфгайдед”) изминаването на маршрута, могат да бъдат открити в специално създаденото Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone).
 
Последните години масовото изминаване на маршрута се налага като основна атракция на местните жители в края на лятото и своеобразен подвижен фестивал. Информация за активностите във всяко населено място по време на прехода може да следите на официалната страница на събитието.

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България.

Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика