Ренета Трифонова, богослов: Украйна трябва да прости на Русия, но да не го забравя

24.02.2023 г. 15:18:23 ч.
/
Ренета Трифонова, богослов: Украйна трябва да прости на Русия, но да не го забравя
Точно на 24 февруари, в предаването „Тема на седмицата“ на медийна група „Добруджа“ ни гостува Ренета Трифонова. Тя е завършила  „Православен богословски“ факултет на Великотърновския университет. Богослов е и продължава да учи като докторант „Християнска етика“ във ВТУ. Преподавала е вероучение близо десет години. Редактор  е на сайта Християнство.бг, който има хиляди последователи.
 
- Г-жо Трифонова, нормално ли е в 21-и век, ние – две жени, да си говорим за война, при това в Европа?
Напротив – жените изнасят най-тежката част от тази война. Една част от тях облякоха бронежилетки и отидоха на фронта редом до мъжете. Другата част, докато мъжете са на фронта, останаха да се грижат за децата, за ранените, за разрушените си домове. Жените участват изцяло в тази война и може би понасят още по-голяма тежест. Целият свят вида как се случи тази война – една сутрин ставаш и вместо да пиеш кафе, виждаш дома си разрушен. Жените бяха първите, които, заедно с децата и възрастните, се насочиха към границите.
- Как се промени животът ни през тази една година?
Не само животът ни се промени, целият свят се промени. Тази война засяга абсолютно всички, въпреки че се води в Европа и може да се нарече европейска война. Тя промени Русия и руснаците, промени украинците, промени и нас.
Много руснаци избягаха от страната си – милиони. За много от руснаците, това е същият ужас, както и за украинците, те имат смесени бракове и не желаят да подкрепят военни действия. Тази война не е тяхна.
От друга страна агресията на Русия консолидира украинците. Виждаме една вълна на родолюбие и организираност. Путин всъщност успя да обедини украинската нация. Обедини Европа, обедини и целия цивилизован свят. Това не е просто война на Русия срещу Украйна, това е война на Русия срещу свободния свят. Всъщност Путин води война срещу Европа, като демокрация и като символ на свободата в света. Войната на Путин не  е само за завладяване на територии, в неговия ум е връщането на някакъв Съветски съюз. От последната му реч отново се потвърди усещането, че той воюва срещу всичко, което символизира свободата.
 - И въпреки всичко, казано от Вас, има наши сънародници, които не разбират, или не искат да разберат, какво точно се случи на 24 февруари 2022 година...
Преди войната много българи не правеха разлика дали един човек е руснак или украинец. За повечето от тях всички бяха руснаци. Това е наследството от старото, социалистическо време, в което Украйна беше част от Съветския съюз. Но украинска нация има и тя показа, че я има.
От разговорите ми с хората наблюдавам, че онези, които имат съвест – виждат и осъзнават какво се случва. Имам приятели русофили, които се промениха. Те не приемат този геноцид срещу украинския народ. Съвестта им не позволява.
Има и други, които разбират, но не искат да приемат случващото се, защото не искат да се откажат от всичко, в което са вярвали до сега. Животът им до този момент ще се срути.
- Добре си е свършила работата руската пропаганда, така ли?
Да, тя продължава да действа много силно и до днес. Но виждаме унищожени цели градове, хора бягат, умират – това е геноцид. Един нормален човек не може да разсъждава по друг начин. 
- Как ще коментирането поведението и говоренето на президента Румен Радев и твърденията на посланика на Русия у нас Елена Митрофанова, че „българите сме русофили“?
Митрофанова няма какво друго да каже. За нея сякаш е нормално да говори така, все пак е представител на руската страна.
Но не е нормално отношението на българския президент. Според мен, това е първият ни президент, който е позор за България. Казвам го с пълното съзнание, че това няма да се хареса на много хора. В момент, в който в Украйна страдат, включително и българи, да шикалкавиш дали да изпратиш оръжие, дали да изпратиш помощ, да се обръщаш няколко пъти в позицията си – е позор! Той трябва да осъзнае, че е президент на България, а България е част от Европа, от Европейския съюз и не може да бъде друга! България винаги е била в Европа.
- Американският генерал Бен Ходжис прогнозира, че още през лятото Украйна ще си върне териториите и по този начин ще се сложи началото на края на войната. Вярвате ли в тази прогноза?
Да, категорично. Аз още миналата година, тук, в това студио, казах и ще го повторя, че Русия загуби войната още в момента, в който я започна. Защото не можеш да се бориш срещу целия свят.
Освен всичко друго, тези явления са и духовни. Те имат своите духовни закони. Един от тях е, че истината винаги излиза наяве. Лъжата не може да съществува дълго. Тази война е основана на лъжа и пропаганда. Човекът е призван да осъществява истината.
Да си призная, не съм очаквала, че 15 хиляди българи ще излязат на шествие в подкрепа на украинския народ. Това е нещо невероятно! Нито една политическа партия, нито една организация не може да събере толкова много хора. Връщам се на думите на Митрофанова – ще се намерят ли 15 хиляди русофили, които да излязат в подкрепа на Русия срещу Украйна – не.
А какво да кажем за кампаниите на Манол Пейков. Той самият признава, че е изненадан колко много хора се включват, спират го на улицата, дават му пари. Всичко това означава, че българите са съпричастни.
- В неделя е Сирни Заговезни. От кого да поискаме прошка? В какво да повярваме след всичко това, което се случи през изминалите 365 дни на Украйна, на света, на нас самите?
Като човек, не като християнин, виждайки разрушенията и прекъснатите човешки съдби и животи, си давам сметка, че украинците много трудно ще простят тази война. Трябва да мине много време и няколко поколения наред, докато започне пак да се връща доверието на единия народ към другия.
За да простиш на някого едно такова ужасно дело, трябва да си с християнски мироглед. Погледът в прошката трябва да бъде съсредоточен не в нашия материален свят, трябва да бъде обърнат навън. Защото християните знаят, че каквото се случва тук, в нашия свят – то е временно. А не можеш да продължиш да бъдеш част от вечния живот без любов, без прошка, без взаимно прощаване.
В навечерието на периода на Великия пост трябва да си припомним, че е човешко да грешиш, но е човешко и да прощаваш. Всеки човек, независимо какъв грях е направил, ако се покая, ако съжали, ако промени живота си и покаже, че се разграничава от своя грях – Бог ще му прости.
В християнството има едно велико нещо – ние трябва да обичаме не само своите ближни, но и своите врагове. Това е една съвършена любов, макар че Бог я дава само на онези, които могат да я изпитат. Това го има само в християнството и всички са призвани към това.
Тоест – като човек казвате, че украинците няма да простят, но като християнин…
Трябва да простят. Колкото и да е тежко, животът не може да продължи без прошка. Каквото и да се случи в живота на човека, той трябва да го преодолее, да прости и да продължи да живее.
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика