Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

20.04.2024 г. 14:31:05 ч.
/
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
"Аз не съм защитавал Стефан Димитров, а не съм съгласен зам.-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина. Вчера в края на деня получих предложение от господин Главчев да оглави МВнР". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по актуалните политически въпроси.

Той обясни, че от момента, в който Главчев подаде имената за нужните хора като служебни министри, държавният глава ще подпише указа. Имаме прекрасни дипломати, които могат да свършат прекрасна работа като служебни външни министри, сигурен е Румен Радев.

Припомняме, че Главчев поиска държавният глава да смени Стефан Димитров начело на МВнР със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който вчера обяви, че не е съгласен да поеме поста. По-рано днес служебният премиер обяви, че е предложил лично да поеме поста външен министър.

Вие представяте ли си, ако зам.-председател на партия участва на изборите, при положение, че и партията отива на избори, запита отново Радев. По думите му много е важно това служебно правителство да успее, много важно е Главчев да успее. Важно е това правителство да осигури нормална среда за изборния процес и да осъзнае с какво се заема. Много е важно какъв екип от заместници ще се формира във Външно министерство, посочи Радев.

Той посъветва Димитър Главчев да проучи повече нещата, защото не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за МВнР. "Господин Главчев да се консултира с близки хора, с експерти какво означава това да поеме МВнР. В понеделник сутринта ще направим още една среща и ако той държи ще приема всички негови предложения и не се меся в неговата работа", каза Румен Радев.

Той определи случващото се като несериозно и посочи, че президентската институция олеква като всеки ден издава укази за смяна на министри, при положение, че им е гласувано доверие и са мотивирани от същия този министър-председател. Смяната на друг служебен министър - този на земеделието Кирил Вътев с Георги Тахов не е коментирана с президента.

Радев има доверие към всеки един от служебните министрите, колкото да разпише указа по предложение на Димитър Главчев.

Запитан как ще коментира твърдението, че е в коалиция с ГЕРБ и ДПС, Румен Радев заяви, че като слуша фантазиите на някои политици разбира защо техните напъни да реформите Конституцията родили едно недоносче, което сервира целия този хаос в момента. Нелепо е тези хора (от ПП-ДБ - б.р.), които бяха коалиционни партньори да им се привижда, че аз се коалирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна, определи Радев.

"Тези хора дължат ясен отговор - дали ще възродят порочната сглобка и дали ще формират това мнозинство, което ни докара до промените в Конституцията", категоричен бе Румен Радев.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Светият Синод избра епископ Арсений за Сливенски митрополит
Светият Синод избра епископ Арсений за Сливенски митрополит
Министър Коритарова: Състоянието на пътищата у нас е незадоволително
Министър Коритарова: Състоянието на пътищата у нас е незадоволително
Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборите
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборитеЯндекс.Метрика