Румен Радев не позволява оставки във ВВС да се искат от политически спекуланти, невдигали самолет

16.09.2024 г. 10:37:28 ч.
/
Румен Радев не позволява оставки във ВВС да се искат от политически спекуланти, невдигали самолет
Президентът Румен Радев призова да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти в медиите, които никога да не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата на авиобаза "Граф Игнатиево", да се самовъзбуждат и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Редно е да изчакаме заключението от работата на комисията и тогава да се коментира, каза Радев пред журналисти за тежката катастрофа, при която загинаха двама летци.

По думите му много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може да доведе до реални и достоверни заключения какво се е случило. Има много фактори, които да се анализират. Има си план, той е на Военновъздушните сили, и не ми задавайте тъпи въпроси, ядоса се Румен Радев на въпрос дали планът за авиошоуто е съгласуван с него. България има много добри летци, имаме капацитет за правене на авиошоу и открити летателни дни, посочи държавният глава. Припомни и че в Министерство на отбраната са взели решение за открития летателен ден на авиобаза "Граф Игнатиево".
Румен Радев се ядоса и на въпроса за поисканите оставки на командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиобаза "Граф Игнатиево". Първият глас, който поиска оставките им беше на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски още в деня на катастрофата.

На няколко пъти Радев попита медиите кой им е поискал оставките, като впоследствие му бе отговорено, че оставките са поискани от председателя на ДПС Делян Пеевски, а после и от бившия президент Росен Плевнелиев. "Когато господин Пеевски и господин Плевнелиев дадат толкова от себе си, колкото са дали генерали Петров и Русев, когато господин Пеевски и господин Плевнелиев рискуват живота си толкова, колкото генерал Петров и Русев, нека тогава да им искат оставките."

Запитан дали е назрял моментът отново да се свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) след тежката катастрофа на авиобаза "Граф Игнатиево", Радев заяви, че след досегашните много последователните КСНС, които е свиквал по темата на армията и модернизацоята на въоръжените ни сили, отново е бил поставен въпросът за опасно малкия нальот на летците, особено за перспективите за развитие на армията. Авиационната техника, поддръжката и летенето е скъпо, в Народното събрание се обещава, но после се забравя, разкритикува Радев. За да има КСНС, трябва да има чуваемост и когато се стигне до предложение за решение, да се изпълнява. Всички КСНС с предложенията за решения, те са прекрасни, но е редно да има чуваемост, настоя държавният глава.

Той призова да се вземат адекватни мерки, за да се привежда в необходимата степен на изправност авиационната техника, да се внедряват нови технически средства. Има инвестиционна програма за модернизация, внесена е в парламента, разработена е и трябва да има адекватни действия, настоя Радев. Той призова още за аварийни мерки за привличане на хора с качество в армията, за тяхната подготовка, реализация и задържане в българската армия и на летателния състав.

Румен Радев добави още, че загинали военните пилоти са имали добър нальот, но какво и как се е случило ще установи комисията.

По отношение на посещението на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова у нас, Радев заяви, че е провел конструктивен и приятелски разговор с президента на РСМ и стремежът за откритост трябва да бъде поет и от правителството на РСМ, но това не е било нито държавно, нито работно посещение. Радев заяви, че се надява президентът на РСМ да направи държавно посещение, което да допринесе развитие на българо-македонските отношения.

"Важно е какво ще направим оттук нататък, за да помогнем на РСМ. Проблемът на Република Северна Македония не е с България, а да започне да изпълнява преговорната рамка, която приеха на Европейския съвет всички страни-членки", подчерта Румен Радев.

Коментарът си президентът Румен Радев направи, след като откри учебната година в 128 СУ "Алберт Айнщай



 
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти
Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти
България е в топ 5 по ръст на туристическите нощувки в периода април - юни в ЕС
България е в топ 5 по ръст на туристическите нощувки в периода април - юни в ЕС
НС прие окончателно промени в Търговския закон
НС прие окончателно промени в Търговския закон
НС отложи за седми път въвеждането на новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци
НС отложи за седми път въвеждането на новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци



Яндекс.Метрика