Начало >Добруджа >Общество

Румен Тодоров: Хора от цял свят – от Южна Корея до САЩ, наблюдаваха в Шабла затъмнението през 1999 г.

10.04.2024 г. 10:42:53 ч.
/
Румен Тодоров: Хора от цял свят – от Южна Корея до САЩ, наблюдаваха в Шабла затъмнението през 1999 г.
Във връзка с пълното слънчево затъмнение, което бе наблюдавано преди 2 дни в Северна Америка, в студиото на радио „Добруджа” гостува журналистът Румен Тодоров, за да разкаже спомените си от това астрономическо явление отпреди 25 години, когато то бе наблюдавано в България.

На 11 август 1999 г. беше последното пълно слънчево затъмнение не само за XX век, но и за третото хилядолетие, отбеляза той.

„Еуфорията в България беше огромна. Затъмнението започваше от Атлантическия океан и завършваше в Индийския. Най-дълга беше видимостта в Румъния – с 1 секунда повече отколкото при нас – 2 минути и 22 секунди. Всички прогнози обаче бяха за най-добро метеорологично време за наблюдение и за снимане на затъмнението именно в България. За сравнение това затъмнение беше наблюдавано от 350 милиона души, докато това от тази седмица – от 35 милиона в Северна Америка. За да привлечем повече хора да дойдат в България през 1999 г., с проф. Валентин Дерменджиев от Института по астрономия към БАН пуснахме в бордните списания на националния авиопревозвач информация за затъмнението. След това успях бързо и лесно да убедя изпълнителните директори на летище Варна и КК Албена да изготвим сертификати за наблюдение на затъмнението, които да връчваме на туристите. Между 200 000 и 300 000 превозни средства дойдоха в Добруджа с цел наблюдаване на затъмнението. Института по астрономия към БАН имаше три станции за наблюдение – в Генерал Тошево, Силистра и Шабла. Проф. Дерменджиев ми обясни, че само при пълно слънчево затъмнение учените имат възможност да изучават короната на Слънцето и нейната енергия. В Шабла в този ден беше пълно с датчани, южнокорейци, американци и др.”, спомня си Румен Тодоров.

За много хора в страната това беше второ пълно затъмнение в живота им, след това от 1961 г., отбеляза той. Следващото видимо от България пълно слънчево затъмнение ще бъде през 2081 г.

Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика