Русия избира регионални власти

08.09.2024 г. 11:14:43 ч.
/
Русия избира регионални власти
В неделя в Русия е последният ден от тридневното гласуването на избори на различни нива в руските региони, които се провеждат също в Москва, Санкт Петербург и осем гранични региона.

Според Ела Памфилова, председател на руската Централна избирателна комисия, гласуването протича нормално, съобщава ТАСС.

В първия ден от изборите, 6 септември, бяха отворени избирателни секции в 49 области, където беше решено изборите да се проведат в продължение на три дни.

На следващата сутрин към тях се присъединиха още 13 субекта.

В неделя ще започне гласуването в още 21 субекта, включително изборите за ръководител на Курганска област, както и за депутати от законодателните събрания на Кабардино-Балкария, Татарстан и Тива. Всички избирателни секции ще бъдат отворени от 08:00 до 20:00 часа местно време.

Както каза ръководителят на Централната избирателна комисия на Русия, сутринта на 7 септември лидери в изборите за висши длъжностни лица са Курска област и Кемеровска област (Кузбас), които имат над 45% по този показател (към 20:00 московско време 52,08% и 54,61% съответно). Говорейки за района на Курск, Памфилова нарече такава активност "адекватна реакция на героични жители, които не могат да бъдат уплашени от изнудване, психологически атаки и снаряди".

В Курск те можеха да гласуват по-рано - от 28 август до 5 септември.

Освен това от 30 август до 2 септември екстериториални избирателни секции работеха в 14 региона на Русия, където можеха да гласуват жители, които са напуснали граничния район на Курск поради атаки на украинските въоръжени сили.

Гласуването "ще се проведе в изключително сложна обстановка", пише изпълняващият длъжността губернатор Алексей Смирнов. Той е регистриран като кандидат за губернатор от "Единна Русия".

Неговият предшественик Роман Старовойт подаде оставка предсрочно през май 2024 г. поради назначаването му за министър на транспорта в правителството на Руската федерация.

Мащабното настъпление на украинските въоръжени сили в Курска област започна на 6 август. Три дни по-късно в региона бе обявен режим на антитерористична операция.

Припомняме, че Централната избирателна комисия реши да отложи изборите за депутати от 10 местни органа на властта в Курска област, които трябваше да се проведат на 8 септември.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Хелзинки: Швеция трябва да ръководи инициативата на НАТО във Финландия
Хелзинки: Швеция трябва да ръководи инициативата на НАТО във Финландия
Ердоган показва мускули с новия си боен флот
Ердоган показва мускули с новия си боен флот
Официално: Сърбия връща казармата
Официално: Сърбия връща казармата
Бурята "Борис" опустошава Източна и Централна Европа
Бурята "Борис" опустошава Източна и Централна Европа



Яндекс.Метрика