Руските военни са се изтеглили от Змийския остров

30.06.2022 г. 15:49:11 ч.
/
Руските военни са се изтеглили от Змийския остров
Руските сили са се изтеглили от украинския Змийски остров, който е стратегически пост в Черно море, съобщиха в четвъртък от руското министерство на отбраната и от кабинета на президента на Украйна, предаде Ройтерс.
Змийският остров, който Русия окупира в първия ден от инвазията си в Украйна, стана популярен, след като украински граничари, разположени там, отхвърлиха искането на руски военен кораб за тяхната капитулация.
"КАБУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа“, написа в Туитър Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Владимир Зеленски.

Командващият въоръжените сили на Украйна - Валерий Залужни заяви в Telegram, че украинските гаубици Bohdana са изиграли важна роля за освобождаването на Змийския остров от руските сили и благодари на чуждестранните партньори за подкрепата им.
Южното военно командване на Украйна публикува във Фейсбук изображение на това, което изглежда е Змийският остров, видян от въздуха, с поне пет огромни колони черен дим, издигащи се над него от това, което, което се описва като нападение с ракети и артилерия.
"Врагът набързо евакуира останките от гарнизона с две скоростни лодки и вероятно напусна острова. В момента Змийският остров е обхванат от огън, избухват експлозии".
Руското министерство на отбраната потвърди, че руските войски са се изтеглили от Змийския остров, наричайки обаче това "жест на добра воля" и заявявайки, че войските, намиращи се там, са изпълнили възложените им задачи.
Руското министерство добави, че този ход показва, че Русия не пречи на усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на селскостопански продукти от Украйна.


Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков подчерта, че това е демонстрация "пред света, че Руската федерация не пречи на усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на селскостопанска продукция от територията на Украйна".

В сряда Русия заяви, че е готова да работи с Организацията на обединените нации за борба с рисковете от глобална продоволствена криза, като това стана след разговор между външния министър Сергей Лавров и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, но по това време не бяха обявени конкретни мерки.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас
В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
В Гърция свалят цените на великденски стоки
В Гърция свалят цените на великденски стоки



Яндекс.Метрика