Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев

09.08.2022 г. 14:27:24 ч.
/
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
Руснаците одобряват всяко решение на Путин - и да спре, и да продължи войната
Решението на Владимир Путин "утре да обяви началото на нова офанзива срещу Киев" би било подкрепено от 60% от анкетираните, а 26% биха били против. Заслужава да се отбележи, че социолозите отбелязват почти същото разпределение, когато са запитани за хипотетичното решение на президента "утре" да спре специалната операция и да подпише мирно споразумение: 65% биха го одобрили, а 28% биха били против. Като цяло 52% от анкетираните подкрепят продължаването на военната операция, а 38% са за преминаването към мирни преговори.
Проучването на социологическата агенция "Руско поле" се цитира от "Комерсант".
Авторите на проучването отбелязват, че за периода от средата на март до края на юли съотношението между поддръжниците и противниците на специалната операция почти не се е променило: 69% от анкетираните вече я подкрепят, 23% са на противоположното мнение, а други 8% се затрудняват или отказват да отговорят.
Според политическия анализатор Алексей Макаркин фактът, че мнозинството от руснаците са готови да одобрят две противоположни решения на Владимир Путин - за спиране на специалната операция и за започване на нова офанзива - може да се смята за израз на доверие към президента.
Освен това в обществото е вкоренена и нагласата, че "шефовете знаят най-добре, а ние сме малки хора" и "малкият човек" не разбира реално настоящата политика и не иска да я разбира, продължава експертът. Той припомня, че в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в., когато освен личните и битовите проблеми хората са били изправени пред проблема за отговорността за своя избор, което е предизвикало психологически дискомфорт за голяма част от населението. И именно тогава тази част от обществото беше удовлетворена от появата на Путин и това, че той пое отговорност", казва Макаркин.
Затова сега хората просто се доверяват на президента, който "им позволява да не мислят за текущата политика", обобщава политическият анализатор.
Проучването е проведено по телефона от 28 до 31 юли с 1609 респонденти в осем федерални окръга. Социолозите предупреждават, че резултатите от него по редица въпроси за случващото се в Украйна може и да не съвпадат с реалната ситуация, тъй като "руснаците се страхуват да говорят по тази тема - отказите за участие са се увеличили, а искреността е намаляла".
30% от анкетираните смятат, че специалната операция в Украйна ще продължи повече от година, а 18% - че военните действия ще приключат до една година. Двадесет процента от анкетираните се надяват на края на военните действия в рамките на шест месеца, а само 13% от анкетираните са оптимисти за края на военните действия в рамките на един до три месеца.

Почти две трети от анкетираните мъже (62%) не са готови да участват лично във военни действия в Украйна, ако имат възможност да избират. Това е с 6% повече в сравнение с проучване проведено в края на май месец. 29% от анкетираните изразяват желание да участват в операцията - това са най-често хора на възраст от 45 до 59 години (37%), докато сред мъжете на възраст от 18 до 29 години те са значително по-малко - 23%.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Европа е изправена пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ
Европа е изправена пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ
ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България
ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България
Девет лидери от Източна Европа искат увеличаване на военната помощ за Украйна
Девет лидери от Източна Европа искат увеличаване на военната помощ за Украйна
Шефът на МААЕ готов да отиде в Москва заради АЕЦ Запорожие
Шефът на МААЕ готов да отиде в Москва заради АЕЦ ЗапорожиеЯндекс.Метрика