Начало >Добруджа >Култура

С концерт на БКО - Добрич се открива Европейският музикален фестивал във Варна (АУДИО)

23.03.2023 г. 11:28:13 ч.
/
С концерт на БКО - Добрич се открива Европейският музикален фестивал във Варна (АУДИО)
Днес във Варна започва Европейският музикален фестивал Варна 2023. Форумът се открива с концерт на Български камерен оркестър – Добрич. Началото е от 19 часа в Градската художествена галерия във Варна.

Концертът е с участието на двама млади солисти, които вече заслужиха високите оценки на специалистите и публиката в Австрия и Франция. Това са българската цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг - Жак Тибо“ в Париж, който завършва Консерваторията в Париж на 18 години и вече се е наложил на европейските сцени като майсторски интерпретатор на клавирната класика.

Това са двама млади и изключително талантливи музиканти, на които предстои светло бъдеще на музикалната сцена, каза за медийна група „Добруджа“ диригентът на БКО - Добрич. И двамата имат много успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. Кариерите им се пресичат във Виена, където и двамата са учили.

На концерта в Градската художествена галерия на Варна двамата млади артисти ще солират в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди.

Български камерен оркестър - Добрич ще бъде дирижиран от маестро Арто Чифчиян, който е главен диригент на състава. В изпълнение на оркестъра ще чуем Увертюра към операта „Алцеста“ от Кристоф Глук и „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.

Припомняме, че същият концерт бе изпълнен на 21 март пред добричката публика, която възнагради музикантите богато с бурни и заслужени аплодисменти. Маестро Арто Чифчиян определи предстоящия творчески сезон на БКО- Добрич като звезден, пояснявайки че публиката ще има възможност да се наслади на изпълнения на оркестъра с още много чуждестранни диригенти талантливи гост-солисти.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Програмата за 1 юни в Добрич
Програмата за 1 юни в Добрич
29 май – 4 юни  в Културният афиш на Добрич
29 май – 4 юни в Културният афиш на ДобричЯндекс.Метрика