С нова зала на най-високо европейско ниво разполага клуб „Десант“ – Добрич

12.02.2021 г. 15:25:50 ч.
/
С нова зала на най-високо европейско ниво разполага клуб „Десант“ – Добрич
В нова зала се провеждат от началото на месеца тренировките на Спортен клуб по кикбокс „Десант“ – Добрич. Залата се намира в сградата на новия магазин ABC, на бул. „Добричка епопея“, между ЖП гарата и бензиностанция „Шел“.
Залата е не само една от най-добрите в страната, но е на най-високо европейско ниво, отбеляза в интервю за медийна група „Добруджа“ Драгомир Йорданов – президент и треньор на „Десант“. Той регистрира клуба през лятото на миналата година, като още на дебютното републиканско първенство през август бяха спечелени 6 медала. Драго Йорданов е един от най-успешните спортисти на Добрич през този век. Той е шампион и медалист от държавните първенства по ММА. От десет битки на професионалния ММА ринг има 7 победи, включително две международни. В професионалния К1 има 2 победи и 1 загуба.


- Какви са предимствата на новата зала?
Залата разполага с тепих, уреди за силови упражнения, 10 чувала, съблекални, бани. За първи път в Добрич има такава зала – с абсолютно всичко. Тя не е просто една от най-добрите в страната, а със сигурност е на европейско ниво. Татамито е възможно най-доброто, доставено е от Америка. Така съм го избрал, че да сведем до минимум контузиите. Обезопасил съм до максимум всичко, което зависи от условията в залата. Аз дълги години съм тренирал в зали с некачествена настилка и знам колко е важно да се пазим от травми. Виждам, че всички трениращи – и децата, и големите, са много щастливи от новата обстановка.
- „Десант“ е клуб по кикбокс. Ще се провеждат ли в залата тренировки и по други бойни спортове? Ти си се занимавал и с ММА например…Основната ни задача е да тренираме кикбокс, защото участваме на държавните първенства по този спорт. Членове сме на федерацията. На ММА ги обучавам само между другото, но няма да се развиваме на състезателно ниво.
- Колко са картотекираните състезатели на клуба?
Около 20 ще ходят на състезания. Годишният календар отдавна е изготвен, във федерацията по кикбокс се работи много професионално. Стартираме на 5-7 март с държавното първенство в стил „лоу кик“. Ще участваме и на „кик лайт“, К1 и „муай-тай“. Ще направим поне 5-6 състезания тази година. Ще участваме само на първенствата за юноши. Имам и две момичета, които вече изявяват желание да тренират контактно – с нанасяне и поемане на удари. Ще видим как ще се развият нещата при тях.
- В плановете ти за развитието на кикбокса в Добрич влиза ли и организирането на силно състезание в града ни за първи път?
Това със сигурност ще бъде много атрактивно за публиката. Обмислям го. Може би ще подадем заявка за домакинство на някое от държавните първенства през следващата година или най-късно за 2022 г.
- Какво е основното, на което искаш да научиш децата извън кикбокса, като чисто човешки качества?
Момчетата да станат силни мъже, а момичетата – силни жени. Това е най-важно. Искам да са качествени хора, да се учат, да тренират стабилно, за да станат силни характери и да се справят с живота. Животът не е лек. Няма и да става по-лек.
- Как се развива кикбоксът в страната?
Кикбоксът е в много сериозен подем, за разлика от някои други бойни спортове. Въпреки пандемията, постоянно се организират турнири и обигравания между клубовете. Забелязвам изключително голям интерес към кикбокса в много градове. Залите са пълни. Когато федерацията се ръководи добре, всичко си идва на мястото.
- Освен юношите, които се подготвят за състезания, работиш ли и с по-големи на възраст – такива, които нямат състезателни амбиции?
Занимавам се с много мъже и любителски. Първата ми група за деня, от 7.00 часа сутринта, шеговито я наричам „над 40“. Чувстват се добре от тренировките, свалят килограми, изглеждат добре. Изкарват си негативната енергия на чувалите и по тях самите, като се ритат и удрят. С тях обаче тренирам по-контролирано, за да избегнем контузии, защото на тази възраст травмите са фатални.

- На теб лично липсват ли ти рингът и публиката или този адреналин сега го получаваш от работата с младото поколение?

Харесва ми да работя с по-млади, да ги обучавам и да ги водя по състезания, но емоцията аз да се бия не може да се замени. Липсва ми много и най-вероятно ще ми липсва до края на живота.
- Вариант за една последна битка преди и ти да влезеш в клуб „над 40“…
По-скоро не. Ето още едно нещо, което ти дават бойните спортове – силата да се откажеш, когато се налага; силата да издържаш на изкушенията и да кажеш „Стоп“, колкото и да ти се иска. А на мен много ми се иска, но на тази възраст вече не е здравословно.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика