Начало >Добруджа >Общество

Само с търпение се стига до информация (ВИДЕО)

28.09.2022 г. 15:00:57 ч.
/
Само с търпение се стига до информация (ВИДЕО)
Законът за достъп до информация определено действа, в това е убедена Петромира Кирчева координатор по Програма Достъп до Информация за област Добрич.

 В Международния ден на правото да знам /28 септември/, учреден преди 20 години в България, тя подсказва на питащите как могат да стигнат до търсената информация, стига да имат търпение.

На 28 септември 2002 г. е учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията,Програма Достъп до Информация (ПДИ). Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

Всяка година ПДИ организира и провежда  церемония за връчване на награди на 28 септември.  /http://www.righttoknowday.net// .
Със „Златен ключ” се отличават заслужилите с активността си граждани, НПО, журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация, обяснява Петромира Кирчева.
За 20-и пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация.
Номинираните се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”. 

Ако трябва да принесем на местно ниво националните отличия, то антинаградите ще се зазположат в държавните институции, областни дирекции и инспекции. За тях в по-голяма степен важи наградата златен катинар, смята дългогодишният журналист. Тя цитира и тазгодишните носители на „Катинар”- за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация:

Агенция „Пътна инфраструктура“ към МРРБ
Електроенергиен системен оператор (ЕСО)
Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)
 
С позитивни награди „Златен ключ” 2022 в област Добрич бихме могли да окичим добруджанските общини, които се научиха как да подават поисканата информация.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Захлаждане от понеделник
Захлаждане от понеделник
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"Яндекс.Метрика