Начало >Добруджа >Общество

Само с търпение се стига до информация (ВИДЕО)

28.09.2022 г. 15:00:57 ч.
/
Само с търпение се стига до информация (ВИДЕО)
Законът за достъп до информация определено действа, в това е убедена Петромира Кирчева координатор по Програма Достъп до Информация за област Добрич.

 В Международния ден на правото да знам /28 септември/, учреден преди 20 години в България, тя подсказва на питащите как могат да стигнат до търсената информация, стига да имат търпение.

На 28 септември 2002 г. е учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията,Програма Достъп до Информация (ПДИ). Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

Всяка година ПДИ организира и провежда  церемония за връчване на награди на 28 септември.  /http://www.righttoknowday.net// .
Със „Златен ключ” се отличават заслужилите с активността си граждани, НПО, журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация, обяснява Петромира Кирчева.
За 20-и пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация.
Номинираните се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”. 

Ако трябва да принесем на местно ниво националните отличия, то антинаградите ще се зазположат в държавните институции, областни дирекции и инспекции. За тях в по-голяма степен важи наградата златен катинар, смята дългогодишният журналист. Тя цитира и тазгодишните носители на „Катинар”- за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация:

Агенция „Пътна инфраструктура“ към МРРБ
Електроенергиен системен оператор (ЕСО)
Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)
 
С позитивни награди „Златен ключ” 2022 в област Добрич бихме могли да окичим добруджанските общини, които се научиха как да подават поисканата информация.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Смениха областния управител на Добрич
Смениха областния управител на Добрич
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
 Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност  (ВИДЕО)
Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика