Начало >Добруджа >Култура

Сашо Серафимов: Иван Атанасов - човекът с мека шапка и костюм, когато чете поезия (АУДИО)

25.01.2023 г. 15:06:20 ч.
/
Сашо Серафимов: Иван Атанасов - човекът с мека шапка и костюм, когато чете поезия (АУДИО)
Утре - 26 януари от 17.30 часа в Галерия „Георги Петров“ /Луксор сити център/ ще се състои премиерата на поетичния сборник „Смъртта е само запетая“ /избрано/ от Иван Атанасов.

Съставители на сборника са поетите  Валентина Добринчева и Сашо Серафимов, който е и председател на Сдружението на писателите в Добрич. Книгата ще бъде представена от литературния критик Драгомил Георгиев.

„Иван Атанасов беше един много добър човек, един страдащ човек, много голям талант.Той се родее с поезията на Йордан Кръчмаров. Сборника започнахме защото наближиха 10 години от смъртта му и 75 години от рождението му“, нямаше как да не поемем тази отговорност с Валя Добринчева“, признава поетът Сашо Серафимов. Двамата съставители са изчели всички негови книги, които са около 14 стихосбирки. Всички те със странни имена.

В сборника подбрахме най-доброто от неговата поезия, подсказва Серафимов. Заглавието „Смъртта е само запетая“ идва от неговото стихотворение „Тайна“  от книгата „Яростни дни“. Всички поетични книги са от издателство „Матадор“ изтъква Серафимов.

Иван Атанасов е роден на 28 май 1947 г. в село Градини, община Генерал Тошево. Завършва педагогическия институт в гр. Шумен. Автор е на 14 поетични книги: “Колекция от криле” /1991/, “Път през огледалото” /1994/, “Душата ми върви” /1996/, “Осквернена любов” /1997/, “Между два свята” /1998/, “Данък за надежда” /1998/, “Гълъбова песен“ /1999/, “Жестоки ласки” /2000/, “Сълза от нежност” /2001/, “Изворче“ /2001, книга за деца/, “Аз ида със дъжда” /2003/, “Жар птица” /2006/, “Яростни дни” /2007/, “Бунтовна вода” /2008/.
 
Авторът пише сатирична и лирична поезия.“Бодливата роза“ е последната книга на Иван Атанасов.

Носител на редица национални литературни награди. Има публикации в национални и регионални специализирани издания за литература и изкуство. Член е на Съюза на независимите писатели /СНП/. Живее и твори в град Генерал Тошево. Умира на 3 ноември 2012 г. в гр. Добрич.
За Иван Атанасов думите на Стефан Цанев „Самоубийствено живеем“, важат в пълна степен, смята председателят на дружеството на писателите.

Може би познавате, може би сте срещали, може и да сте чели дори един поет с мека шапка, с костюм и вратовръзка с огромно уважение към поезията…Това е Иван Атанасов.

„Иван беше една бодлива роза, ухаеща прекрасно, но се поднася само на благородната душа“, това е поетичното определение на Сашо Серафимов.

Книгата “Смъртта е само запетая“ се издава с финансовата подкрепа на Община град Добрич.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
По-високи  стимули за талантите в конкурса „Сарандев“-2023 осигурява Община Добрич (ВИДЕО)
По-високи стимули за талантите в конкурса „Сарандев“-2023 осигурява Община Добрич (ВИДЕО)
Първа по рода си фолклорна музикална среща ще се състои в Добрич на 19 февруари (ВИДЕО)
Първа по рода си фолклорна музикална среща ще се състои в Добрич на 19 февруари (ВИДЕО)
Изложба „Моето хоби – моите диамантени мигове“ е подредена в РБ „Дора Габе“ (АУДИО)
Изложба „Моето хоби – моите диамантени мигове“ е подредена в РБ „Дора Габе“ (АУДИО)
Представят новата книга със стихове на Генка Петрова
Представят новата книга със стихове на Генка ПетроваЯндекс.Метрика