САЩ разшириха санкциите срещу Русия заради опити да бъдат заобиколени

31.07.2015 г. 10:50:46 ч.
/
САЩ разшириха санкциите срещу Русия заради опити да бъдат заобиколени
САЩ разшириха списъка със санкции срещу руски чиновници, официални лица и компании заради опити да бъдат заобиколени. Това съобщи пресслужбата на американското Министерство на финансите, предадоха агенциите.
"Черният" списък е допълнен с 11 физически лица и още 15 компании, които са основно руски. Освен това ограничения се въвеждат и за 35 дъщерни компании на Външноикономическата банка на Русия и петролната компания "Роснефт", които попаднаха още при първите ограничения.
Разширяването на американското ембарго срещу Русия се налага заради опитите да бъде заобиколено с помощта на американски граждани и компании, които са оказвали съдействие на приближените до руския президент бизнесмени Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и концерна "Калашников". 
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер заяви, че Министерството на финансите не въвежда нови санкции спрямо Русия, а засилва вече въведените, като те са насочени за противодействие на опитите да бъдат заобиколени.
В новите попълнения на "черния" списък са включени големият син на сваления украински президент - Александър Янукович и базираният в Донецек негов холдинг "Мако", както и бившият вицепремер на Украйна и шеф на президентската администрация при Янукович - Андрей Клюев. Сред новите имена е Сергей Курченко, известен като "банкера на фамилията Янукович".
В обсега на санкциите влиза и Роман Ротенберг - гражданин на Руската федерация и на Финландия и син на бизнесмена Борис Ротенберг, който е близък до руския президент Владимир Путин.
В списъка е включен и високопоставеният служител на концерна "Калашников" Андрей Бюлютин от Ижевск.
В обсега на ембаргото са още частният инвеститор Петър Колбин, Сергей Курченко,  Александър Омелченко, финландеца Каи Паананен, Олга Семенова, Едуард Ставитски и Олег Усачев. Сред подлежащите на санкции фирми вече са Ижевският завод за механика, концернът "Ижмаш", пристанищата Евпатория, Феодосия, Керч, Севастопол и Ялта.
В разширения списък попадат още Корпорацията за развитие на Северен Кавказ, Фондът за развитие на Далечния Изток и Байкал, няколко рафинерии и банки.
В "черния" списък са включени и компании, притежавани от руснаци, но регистрирани във Финландия и офшорни зони. Сред тях са базираните във Финландия Airfix Aviation, Oy Langvik Capital и SET Petrochemicals Oy, кипърската офшорка IPP OIL PRODUCTS, както и SOUTHEAST TRADING OYс офиси в Румъния, Русия и Финландия.
В "черния списък“ е и SOUTH PORT MANAGEMENT SERVICES LIMITED, регистрирана на Британските виржински острови.
Действията на Вашингтон целят да покажат решимостта на американската администрация да оказва натиск върху Русия, заради нарушаване на международното право и подстрекаването на конфликта в източната част на Украйна, коментира Джон Смит, изпълняващ длъжността директор по контрол на чуждите активи на финансовото министерство на САЩ.
"Нашата цел е ясна – ще продължим да следим изпълнението на санкциите, които няма да бъдат премахнати, докато не бъдат изпълнени всички условия на договора от Минск", допълни Смит.
Снимка:www.carnegiecouncil.org
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Удар с дрон е бил нанесен по дома на Нетаняху, няма пострадали
Удар с дрон е бил нанесен по дома на Нетаняху, няма пострадали
Джорджо Армани представи нова колекция в Ню Йорк, откри и своя сграда
Джорджо Армани представи нова колекция в Ню Йорк, откри и своя сграда
Харис и Тръмп в схватка за сърцето на Детройт - автоиндустрията
Харис и Тръмп в схватка за сърцето на Детройт - автоиндустрията
Зеленски: Вече наложените санкции са достатъчни, за да унищожат руската икономика
Зеленски: Вече наложените санкции са достатъчни, за да унищожат руската икономика



Яндекс.Метрика