Начало >Добруджа >Култура

Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова

Двете дами от Държавна опера - Русе ще ни поднесат изяществото на глас и пиано
25.04.2024 г. 08:43:32 ч.
/
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Тази вечер предстои третият концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“, Добрич 2024. От 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ две имена от Държавна опера - Русе ще ни поднесат изяществото на глас и пиано. Това са Анна Карадимитрова - сопран и Божена Иванова – пиано.
Програмата е разнообразна – от арии и песни от мюзикъли до Панчо Владигеровите „Новелети“.

Анна Карадимитрова е родена в София. С музика се занимава още от детските си години – свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА „Проф. П. Владигеров“, след което специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. Лауреат е на Международните певчески конкурси в Албена и в Карлови Вари, Чехия. В периода 1997-2000  е солист на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в „Севилският бръснар“ от Росини. От 2000 до 2004 е певец на свободна практика и участва в спектакли на Държавна опера-Стара Загора, Оперетата във Велико Търново и на Софийска сцена в сътрудничество със  Софийската филхармония в Requiem на Моцарт, Коронационна меса – Моцарт, Magnificat от Й. С. Бах в рамките на Европейския музикален фестивал и в камерни концерти. След 2004 г.  се установява в Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност. Успоредно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солист в местни камерни концерти с кантатно-ораториални творби, сред които „Gloria“ от А. Вивалди, „Кармина Бурана“ от К. Орф, Requiem от Дж. Верди, „Гидеон“ от Х. Бушман. Участва и в оперни продукции – „Дон Жуан“, „Дидона и Еней“, „Семеле“, „Ловци на бисери“, „Ацис и Галатея“ и в оперети на Гилбърт и Съливън („Пиратите от Пензанс“, „Микадо“, „Гондолиерите“ и др.), както и в мюзикълите „Уестсайдска история“ и „Фантомът на операта“.  През 2018 и 2019 се завръща на българска сцена и участва в концерти на Старозагорската опера. През 2019 г. Анна бе в солистичния състав на  „Реквием“ от Моцарт – една съвместна продукция в Кувейтския Оперен център „Джабер  Ал Ахмад“ с гост-оркестранти и певци от България. В края на 2020 г., Анна се завръща в България, където активно участва в музикалния живот на град Русе и в цяла България. В  настоящия момент Анна Карадимитрова е част от трупата на Държавна опера-Русе.

Божена Петрова е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на педагога и изявения концертен изпълнител проф. Йовчо Крушев. Носител е на награди от национални конкурси и на Първата и Специалната награди на Втория международен клавирен конкурс „Албер Русел” – София. Многократно е концертирала като солист на всички български филхармонични оркестри, както и на Шанхайска Филхармония и филхармонията в град Сараево. В периода 2003-2017 г. участва в турнетата на  New York Harlem Theatre с операта „Порги и Бес” на Гершуин в Германия, Холандия, Испания, Швейцария, Япония и Израел. От 2001 г. е пианист-солист на симфоничния оркестър на Държавна опера-Русе. Същевременно тя е и един от водещите корепетитори на оперния театър, изявява се като акомпанятор в многобройни камерни програми, както и в образователните концерти, организирани от Русенската опера. Божена Петрова е музикален педагог на Русенската детска опера.

Програма:
Ленард Бърнстейн – „I feel pretty" от „Уестсайдска история“
Лернер и Лоу – „I could have danced all Night“ oт „Моята прекрасна лейди“
Гилбърт и Съливан – „Poor wandring One“ oт оперетата „Пиратите от Пензанс“
Андрю Лойд Уебър – „Балконска сцена“ „Тhink of Me“ от мюзикъла „Фантомът на Операта“
„Wishing You were Somewhere Here again“ от мюзикъла „Фантомът на Операта“
Виктор Хърбърт – „I want to be a Prima Donna“ от „Чародейката“
Оскар Питърсън – „Източна Балада“
Панчо Владигеров – „Инвенция“ и „Ноктюрно“ из „Новелети“, оп. 59                                 
„Чудила се мила мама“
„Биляна платно белеше“
„Кериното първо либе“
„Минчо на Минка намигна“
 

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“

Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв. 

Коментирайте
Подобни новини
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Трима творци със съвместна изложба в Художествена галерия - Добрич
Трима творци със съвместна изложба в Художествена галерия - Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес



Яндекс.Метрика