Ще я бъде ли Гърция в еврозоната? Ясно до дни!

26.03.2015 г. 13:45:00 ч.
/ ИА Добруджа
Ще я бъде ли Гърция в еврозоната? Ясно до дни!
В следващите дни ще стане ясно дали е реална перспективата Гърция да остане в еврозоната, твърди американският в. "Уолстрийт джърнъл" в публикация, цитирана от гръцкия сайт нюз.ин.
След два "загубени" месеца гръцкият премиер Алексис Ципрас в крайна сметка изглежда разбра, че неговото искане за "празни чекове" е било напразно, пише Саймън Никсън и подчертава, че целта на гръцката програма не е била да гарантира на гръцките граждани един определен жизнен стандарт, а да възстанови достъпа на страната до пазарите. На тази основа може да се прецени, че програмата е била успешна, тъй като миналата година гръцкото правителство е било в състояние да емитира облигации и гръцките банки са можели да увеличават своя капитал.
"Уолстрийт джърнъл" твърди, че за да може Гърция да остане в еврозоната, сега Ципрас трябва да изготви програма за реформи, която да убеди другите държави членки, че ще осигури достъп на страната до пазарите и по този начин ще постигне деблокиране на спасителни капитали.
Ципрас обаче има малко време, за да успее да постигне това, неговото правителство остава без пари към 9 април, когато то ще трябва да върне 420 млн. евро на МВФ.
След това нещата могат да излязат извън контрол, отбелязва вестникът.
Саймън Никсън преценява, че гръцкото правителство ще се затрудни при плащането на заплати, пенсии и при погасяване на други задължения, което би било катастрофално за икономиката и за доверието.
Ако гърците започнат отново да опразват банковите си сметки, ЕЦБ най-вероятно ще откаже да дава пари. Авторът не изключва гръцкото правителство да отиде и на една по-нататъшна стъпка и да започне да печати валута или ценни книжа и да въведе дори паралелна валута. Оттам насетне връщането към драхмата трудно може да бъде избегнато, пише още вестникът.
Дори ако се окаже, че Атина няма нужда от достъп до пазарите, то за гръцките банки ще трябва да се намерят капитали и това ще е предизвикателство за Ципрас, смята вестникът, изказвайки тезата, че от тази гледна точка трети спасителен пакет за Гърция бил почти сигурен.

Снимка:www.thetoc.gr
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Румънският парламент гласува отстрелването на 1000 мечки
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Хаосът по летищата ще продължи още няколко дни
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над жените
Бразилският президент скандализира с шега за насилието над женитеЯндекс.Метрика