Начало >Добруджа >Култура

Силвия Ангелова за сбъднатата си мечта - Принцесата в „Сестра Анжелика“ на Пучини (ВИДЕО)

17.10.2024 г. 10:42:26 ч.
/
Силвия Ангелова за сбъднатата си мечта - Принцесата в „Сестра Анжелика“ на Пучини (ВИДЕО)
Три едноактни  опери  от Джакомо Пучини, могат да гледат зрителите в Държавна опера  Варна на 19 октомври от 19.00 часа Те са обединени под като ТРИПТИХ „МАНТИЯТА“, „СЕСТРА АНДЖЕЛИКА“ и „ДЖАНИ СКИКИ“ от операта в Тирана.  Продукцията е в чест на 100 годишнината от смъртта на Джакомо Пучини. В ролята на Принцеса в „Сестра Анжелика“ можем да видим добричлийката Силвия Ангелова.
„Пучини много детайлно избира либретата за своите опери, в началото на 20 век той се увлича по „Божествена комедия“ на Данте Алигиери и написва по нея тези три едноактни опери. В това си действие той първо е философ, психолог, художник на комплексните човешки емоции и най-накрая композитор“, изтъква певицата. Водещата тема в трите действия е смъртта, в предусещане на собствената си от композитора.
 Мецосопраното Силвия Ангелова рядко се изявява на добричка сцена, но определено има желание да зарадва съгражданите си.
Триптихът  е мечта за всеки оперен театър и за всеки солист, признава Силвия Ангелова. Самата тя е пожелала ролята на Принцесата, още като зрител на „Сестра Анжелика“ в София.
Трите едноактни опери са едно много хубаво събитие, по  думите и   дирижирано от  режисьор и постановчик  Якопо Сипари Ди Пескасероли и адаптация Ада Гура.
„Ролята ми определено е трудна, защото лесно се прави комедия, но ми е трудно да се превъплатя в отрицателна роля и да извадя на показ негативни черти и емоции“, признава оперната прима. От 12 години Силвия Ангелова е солист на варненската опера.
 
 
 
Силвия Ангелова е родена в гр. Добрич.  Завършила е училището по изкуствата СУ“Климент Охридски“.Следва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София.
 
Работи и развива вокалната си техника с изтъкнатия български диригент Михаил Ангелов. Специализира в Майсторския клас на Райна Кабаиванска и е стипендиант на фондация ”Райна Кабаиванска”. През 2009 и 2010 г. участва в майсторските класове на Дарина Такова.
 
Няколко са специализациите й в родината на операта – Италия. Силвия Ангелова е една от първите оперни гласове на България, специализирали в „Опера студио” на световноизвестната академия „Санта Чечилия” в класовете на Рената Скотто, Анна Ванди и проф. Чезаре Скартон през 2008 година.
 
Именно тази специализация й  отрежда участие в заключителния  концерт на “Опера Студио” в Академия „Санта Чечилия” в зала „Petrassi”-Рим.
 
С. Ангелова има няколко специализации в Културния институт «Борис Христов» - Рим, като стипендиант на фондация «Борис Христов».
В Италия усъвършенства вокалната си техника и при Мирела Паруто и Антонио Боае.
 
Дебютира в ролята на Мадалена от оп. «Риголето» на Верди през 2005 година на сцената на Старозагорската опера.
През 2009 г. участва в концерт в зала «Пантеон» - Рим, организиран от Асоциация "Приятели на музиката", където изпълнява "Стабат матер" от Перголези.
 
Същата година участва в постановката на оп. „Дидона и Еней” от Хенри Пърсел в зала „България” – София, а през 2011 година участва в премиера на оп. „Аполон и Хиацинт” от Моцарт под режисурата на Петко Бонев, отново в зала „България”.
 
От 2012 година е артист-солист на Държавна опера-Варна, където реализира редица роли: Изолие в „Граф Ори” и Розина в „Севилският бръснар” на Росини, Мадалена от „Риголето” (Верди), Мерцедес от „Кармен” на Бизе, Куна от „Луд гидия” на П. Хаджиев и др.
 
През есента на 2012 г. след прослушване в град Пезаро е избрана измежду 450 кандидата от цял свят от Маестро Алберто Дзеда да участва в “Accademia Rossiniana” за млади оперни певци в рамките на Росини Опера Фестивал.
 
Работи с М. Алберто Дзеда, Ана Билярди, Ланфранко Марчелети. Заедно с Академията реализира концерти в Teatro Sperimentale ,Rocca Costanza. Участва и в двата спектакъла на  оп. «Пътуване до Реймс» (Росини) в театър „Rossini” за РОФ.
 
През  2013 има участие в концертно изпълнение на “Севилският бръснар” на Росини  в ролята на Розина в гр.Озимо – Италия.
 

Интервю на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Мария Лалева представи в Добрич новата си книга (СНИМКИ)
Мария Лалева представи в Добрич новата си книга (СНИМКИ)
Арх. Надежда Пампорова кани добричлии на среща за обсъждане на новия правилник на общинската програма „Култура”
Арх. Надежда Пампорова кани добричлии на среща за обсъждане на новия правилник на общинската програма „Култура”
Керанка Далакманска: “Петият ъгъл“ това съм аз (ВИДЕО)
Керанка Далакманска: “Петият ъгъл“ това съм аз (ВИДЕО)
Керанка Далакманска кани на среща с нейната поетична книга „Петият ъгъл”
Керанка Далакманска кани на среща с нейната поетична книга „Петият ъгъл”



Яндекс.Метрика