Начало >Добруджа >Общество

Служители на РЗИ-Добрич протестираха с искания за увеличение на заплатите (ВИДЕО)

26.09.2022 г. 15:04:13 ч.
/
Служители на РЗИ-Добрич протестираха с искания за увеличение на заплатите (ВИДЕО)
Около 20 служители на РЗИ-Добрич излязоха днес на протест с искания за увеличение на заплатите. Те се присъединиха към националния протест на служителите на РЗИ по места, които искат ръст на основните възнаграждения със задна дата.

„Исканията ни са за едно достойно заплащане. Като държавна служба ние  сме много назад по отношение на размера на месечните възнаграждения, в сравнение с други служби с контролни функции“, каза гл. инспектор Дияна Йорданова, която е и председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в РЗИ –Добрич. Средната заплата в РЗИ-Добрич е 1 290 лв., а най-ниската към 800 - 900 лв. Последното увеличение на месечните възнаграждения в инспекцията е било със средно 7% през март 2021 г., обясни Йорданова. В РЗИ – Добрич работят 72-ма души. В момента има 4 незапълнени щатни бройки. Председателят на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ съобщи, че има голямо текучество на кадри и то се дължи на ниското заплащане.

„Ние сме финансово ощетени. По договор моята заплата е 800 лв. и реално получавам 620 лв.“, сподели младата Екатерина Ганчева – специалист в инспекцията. „С този доход не мога да си позволя да изляза дори по майчинство и преди един месец мислех да напусна. Спря ме само решението за този протест, след който се надявам да има промяна“, каза младата жена. След годините и усилията, вложени в образованието си, тя определя заплатата си като унижение.

С 40 години стаж е младши експерт в отдел „Паразитология“ Миглена Попова. Тя подчерта, че по време на ковид-кризата се е работило в продължение на седмици без почивка. Сега, когато всичко е приключило, нямаме никаква подкрепа от Министерството на здравеопазването. Няма кой да защити съсловието ни, заяви Попова.

Младши експертът Снежина Кафалиева, която от 28 години работи в РЗИ-Добрич обобщи, че всъщност служителите на инспекцията с постоянни дежурства (често на границата) са изнесли на гърба си ковид-кризата и кризата с бежанците от Украйна. По 200-300 украинци са тествани дневно на границата в пика на бежанската вълна. Тогава бяхме много хубави, но след това и вече две години поред няма никаква промяна, добави мл. експертът.

Протести на служители на РЗИ по места днес да се провели и в Габрово, Шумен, Варна, Благоевград, София и др.
За краен срок за разглеждане на исканията им и получаване на отговор е посочена датата 25 октомври, с надеждата, че дотогава ще има работещо правителство, което да реагира на недоволството им.

При липса на резултат до 25 октомври, като следваща стъпка, се планират ефективни стачни действия, а в краен случай и ефективни оставки, заяви гл. инспектор Дияна Йорданова.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Захлаждане от понеделник
Захлаждане от понеделник
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"Яндекс.Метрика