Спортното училище е мястото, където има достатъчно време и за учение, и за спорт (ВИДЕО)

01.09.2017 г. 13:48:45 ч.
/
Спортното училище е мястото, където има достатъчно време и за учение, и за спорт (ВИДЕО)
 
По традиция Спортното училище първо открива учебната година. Това се случва на 1 септември. Спортното училище е било и ще бъде, даже по закон, с едни гърди напред, заявява директорът Николай Дяков. Ангажираността на учениците със състезания и подготвителни лагери през годината е причината учебната година да стартира с половин месец по-рано, за да не изостават учениците и от образованието.
Над 22 ученика има във всяка една от паралелките, което за стандартите на страната е много добър показател. За жалост новият прием в пети клас е непълен и с разрешение на Общински съвет ще има маломерна паралелка с 16 ученика. Надеждите са бройката да бъде запълнена до края на учебната година.  
Все още разбирането на голяма част от родителите не е в полза на СУ. Те не осъзнават, че реномето на училището е доста високо, както в Добрич, така и в страната. И независимо, че някои не приемат на сериозно образованието и спортът да вървят ръка за ръка, точно тук е мястото и точно това е институцията, която позволява образованието и спорта да се развиват в тясна връзка, разсъждава директорът.
Грешката на родителите, които искат децата им да бъдат хем добри спортисти, хем отлични ученици е, че това е невъзможно да се случи в други училища, били те и профилирани гимназии. Единствено в Спортното училище програмата е направена така, че да има достатъчно време и за учение и за спорт.
Политиката в България напоследък е такава: Не е нужно да се разпиляват сили и ресурс в много спортове, а да бъдат съсредоточени там, където има традиции. резултати. Може би в най-кратки срокове ще се стигне до райониране на спортовете. Двата основни спорта, които се очертават за Добрич са борба и хандбал и Добрич ще стане център на точно тези два спорта в републикански мащаб, разказва Николай Дяков.
В началото на седмицата директорите на спортни училища от цялата страна са били на съвещание в столицата и именно там се е усетила тази тенденция в намеренията на централното ръководство, разкрива директорът. В скоро време той планира лични разговори с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, за уточняване на ситуацията, но посоката е към увеличение на държавните спортни училища, за сметка на общинските, с какъвто статут е добричкото спортно училище.
Държавните училища в момента, които са 7 на брой, получават по-голяма издръжка и целенасочени средства за лагери, медицинско и друго възстановяване, без което големият спорт е невъзможен. В това отношение ние сме ощетени, признава директорът. В същото време по резултати добричкото спортно е сред първите шест в страната. Не е невъзможно, във връзка с това неофициално подреждане,  от общинско Спортното училище да бъде трансформирано в държавно, което е тежък и тромав процес.
Николай Дяков силно се надява с времето хората да разберат, че за сериозен спорт това е мястото в града. Ние създаваме обстановка, създаваме условия и наред с учебните занимания осигуряваме двуразов тренировъчен процес. Без това – голям спорт няма как да се прави, големи резултати са невъзможни за постигане или ако се постигнат са плод на случайност.
В скоро време директорът на СУ в Добрич смята да инициира среща с президентите на спортни клубове, които имат ученици в училището, за да обменят мисли и идеи за бъдещо сътрудничество. На тях им е пределно ясно, че без СУ те просто загиват и ако това е желанието горе по върховете, няма шанс за спорта извън големите градове. 
Има брожение от страна на други колеги, от другото министерство, тъй като  сме на двойно  подчинение - на Министерството на спорта и на Министерството на образованието. На тях им се вижда, че издръжката в повече, която получаваме от другите ученици в размер на приблизително 800 лв. е нещо много голямо, завиждат в тази насока, но в същото време  не отчитат факта, че с тези средства в повече ние храним децата, възстановяваме ги, купуваме екипировка и те не стигат, но това са си наши проблеми. Сега се извършва и подмяна на треньорския състав, като по-опитните колеги, които излизат в пенсионна възраст, се заместват от по-млади, които са наши възпитаници и те с ентусиазъм поемат щафетата, доказвайки, че спортът е важно нещо в живота на всеки един нормален човек, завършва Николай Дяков.
 
 
 
 
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ФУТБОЛ: Добруджа с първа победа в контролите
ФУТБОЛ: Добруджа с първа победа в контролите
Варна е домакин на Европейските шампионати по плажен хандбал, националите вече имат свой химн
Варна е домакин на Европейските шампионати по плажен хандбал, националите вече имат свой химн
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се класира за Елитната група до 15 години след класика над „Миньор“
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се класира за Елитната група до 15 години след класика над „Миньор“
Шестима състезатели от школата на Добруджа 07 участват в третото издание на "Турнир на талантите"
Шестима състезатели от школата на Добруджа 07 участват в третото издание на "Турнир на талантите"



Яндекс.Метрика