Стойка Петрова: Мечтата ми е да завърша кариерата си с медал от Олимпийски игри

25.03.2020 г. 14:53:47 ч.
/
Стойка Петрова: Мечтата ми е да завърша кариерата си с медал от Олимпийски игри
Добричлийката Стойка Петрова, която след като се омъжи, вече е с фамилия Кръстева, се завърна триумфално на ринга след едногодишно отсъствие. В края на февруари тя спечели първото място на държавното първенство по бокс за жени, а след това в Лондон записа две победи на квалификацията за Олимпиадата в Токио и се нуждае само от още една, за да се класира. След завръщането си от Англия, двукратната европейска шампионка, двукратна вицешампионка на света при жените и двукратен победител в класацията „Спортист на Добрич“ даде интервю за медийна група „Добруджа“.

- Как се стигна до завръщането ти към бокса?
Това решение го взех след дълго атакуване, ако мога така да се изразя, понеже треньорът на националния отбор Фикрет Ереджебов доста време се опитваше да ме завърне чрез разговори с мен и мъжа ми, който също смяташе, че трябва да опитам, заради Олимпиадата. Накрая се намеси и президентът на Българска федерация по бокс Красимир Инински. И така решението е комплексно.
- Липсваше ли ти боксът?
Не, тъй като аз не съм се оттегляла от него. Започнах работа като треньор в Боксов клуб „Локомотив“ (София). А и чисто любителски продължавах да тренирам.
- Какво беше усещането да се качиш отново на ринга на държавното първенство за жени?
Чувството не е различно за мен, тъй като вече опитът и рутината си оказват влияние и знам, че трябва да мина през републиканското първенство, ако искам да представям България на квалификационния турнир и впоследствие на Олимпийските игри. Съжалявам, че на финалния мач не показахме повече класа, тъй като и аз, и Габриела Димитрова можехме, но емоциите надделяха. Явно тя знаеше, че залогът е голям, а аз се пуснах в нейния ритъм на игра. Просто не играхме бокс, а какво ли не друго.
- Имаше ли разочарование в теб, че квалификацията в Лондон беше прекратена само на крачка от класирането ти на Олимпиадата?
Да, със сигурност. Не съм във върхова форма, но съм в една много добра форма за квалификационния турнир. Няма как един състезател да е целогодишно във върхова форма. С моя екип сме успели сега да съм в подходяща форма, да взема квотата, а след това да съм във върхова форма за Олимпиадата. В интерес на истината обаче аз не мисля още за нея, тъй като квалификационният турнир, който беше прекратен по средата, на този етап ми е много по-важен. Има значение дали ще продължи на първи май, на първи юни или по-натам във времето. Единството, което зная, е че квалификационният турнир ще продължи, откъдето е спрял. Първата ми противничка на квалификацията - Айкатерини Коцогеоргополу от Гърция, я познавам като боксьор, но до сега не я бях срещала. Не е лош състезател, но успях да се възползвам от дългия си опит и не й позволих да покаже, на какво е способна тя. Опитах се след това да затрудня максимално и Елхариди Васила от Франция, тъй като тя започна доста агресивно още от началото. По време на самия мач променяхме стратегията, за да може да нарушим нейната игра и да се възползвам максимално от своите силни качества.
Аз нямам никакво съмнение, че ще се класираш за Токио. Затова искам да те попитам за целта ти на Олимпиадата.Гледам стъпка по стъпка. Първо искам да продължи турнирът, да успея да взема квотата, след това да направя една много добра подготовка, да покажа пълния капацитет от възможностите си на Олимпиадата и да играя един уникален бокс. Със сигурност, както на всеки спортист, и на мен мечтата ми е да завърша кариерата си с медал от Олимпийски игри. Колкото по-добър цвят – толкова по-добре.
- След завръщането от Англия, две седмици трябва да стоиш вкъщи. Успяваш ли да поддържаш форма?
Освободила съм си място в едната стая – 5-6 квадратни метра, които да използвам за тренировки. Всеки спортист в тази ситуация търси възможно най-добрия начин, за да не атрофират мускулите. Няма как 14 дни да не тренираме и после да искаме да се случва каквото и да е.
Разкажете ни за твоето ново поприще – работата като треньор.Точно заради тези сладки дечица, боксът не ми липсваше. Работя към 153-о спортно училище „Неофит Рилски“ и Боксов клуб „Локомотив“ (София). Четирима колеги сме и искам да им благодаря, че в този момент, когато съм се ангажирала единствено и само с Олимпиадата, те са плътно зад мен и ме подкрепят. Работя със сборни групи от 5-и до 12-и клас, предимно с девойките, но и с другите, в зависимост от това кой от треньорите е на състезание. Искам да науча моите състезатели да се борят, да не се предават колкото и трудно да е. И в бокса, и в живота, когато искат нещо истински, трябва да се стремят към него, докато не го постигнат. Искам да бъдат истински, честни и трудолюбиви хора.
- Как се развива според теб добричкият бокс през последните години? Ти беше част от него до 2012 г.
Мисля, че боксът в Добрич винаги е бил на приливи и отливи. Не може от всеки един състезател, който влезе в залата, да излезе минимум европейски шампион. Не само в Добрич, на всички деца в България им липсват борбеност и постоянство. Те искат нещата да се случват веднага, на мига, без много лишения.
- В правилна посока ли отива българският бокс?
Според мен, през последните години женският национален отбор е доказал това. С изключение на последното, няма Световно или Европейско първенство, от което да се върне без медал. За мен това е показателно.
- Не мога да не те попитам и за мнението ти какви са шансовете на Кубрат Пулев в мача за Световната титла срещу Антъни Джошуа.
Аз със сигурност се надявам да победи и му стискам палци. Всеки един българин иска даже да нокаутира Джошуа. Но със сигурност няма да му е лек мачът.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика