Начало >Добруджа >Регионални

Събор на преселението се проведе в село Дъбовик

29.05.2022 г. 09:10:24 ч.
/
Събор на преселението се проведе в село Дъбовик
Събор на преселението се проведе в село Дъбовик. Събитието е по проект по Мярка 7.8 „Изграждане на местна идентичност“ към СНЦ „Местна инициативна група/МИГ Балчик – Генерал Тошево“ и се състоя в три дни – 26, 27 и 28 май.

Събитието започна с Кръгла маса на тема „Архивното наследство на преселението”. Лектори на срещата бяха Галин Георгиев – гл. асистент от Етнографски музей към БАН, доц. д-р Галя Киркова и д-р Галя Грозданова - Радева. Лекцията имаше за цел да популяризира и съхрани историческото ни минало и да даде добър пример на поколенията.

След нейния край фолклорни групи от Румъния изнесоха кратък концерт, който бе последван от кулинарна изложба и дефиле за най-автентична носия.
Петъчната програма предшества същинският Събор на преселението, който се състоя в съботния ден.

Фолклорната проява бе открита от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. На откриването на събора бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие.

Над 30 състава се представиха вчера в рамките на събора.

Целта на проекта е опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, културните и исторически дадености, типичните местни легенди, поговорки, игри и занимания в Добруджа, запазване чувството на принадлежност и формиране усещането за съпричастност в младите поколения към културните традиции на региона.

Водещ партньор е НЧ „Дора Габе – 1940“ – село Дъбовик, старши партньор Сдружение „Българско наследство“ – Балчик, а асоциирани партньори от първи тип са НЧ „Стефан Караджа – 1941“ – село Чернооково, община Генерал Тошево, НЧ „Иван Вазов – 1946“ – кв. Пастир, град Генерал Тошево и НЧ „Стефан Караджа – 1941“ – село Стражица, община Балчик.

Основната задача на организираните събития на Събора на преселението е запазените и съхранени традиции да се предадат на поколенията. Тези традиции са специфична и неповторима част от добруджанската духовност и от българския корен.

Коментирайте
Подобни новини
Горските стопанства от областта  доставят дърва за огрев на населението
Горските стопанства от областта доставят дърва за огрев на населението
В Генерал Тошево започнаха дейностите по проект “Заедно можем да продължим”
В Генерал Тошево започнаха дейностите по проект “Заедно можем да продължим”
Официално стартира жътвата на пшеница край Дропла
Официално стартира жътвата на пшеница край Дропла
Фолклорният събор „Текето“ с 25-о юбилейно издание
Фолклорният събор „Текето“ с 25-о юбилейно изданиеЯндекс.Метрика