Начало >Добруджа >Криминални

Съдят съветник в Община Добричка, шофирал след употреба на алкохол и опитал да избегне полицейска проверка

22.07.2022 г. 09:37:40 ч.
/
Съдят съветник в Община Добричка, шофирал след употреба на алкохол и опитал да избегне полицейска проверка
46-годишният П.И. – общински съветник в Община Добричка, ще отговаря пред Районния съд за управление на автомобил след употреба на алкохол, както и за това, че противозаконно попречил на полицейски служител да изпълни задълженията си при извършване на полицейска проверка. Срещу него е внесен обвинителен акт на Районна  прокуратура – Добрич за извършени две престъпления - по чл. 343б, ал. 1 и по чл. 270, ал. 1 НК, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна.
На 9 май 2020 година вечерта обвиняемият се прибирал от своето стопанство в село Свобода към дома си в град Добрич. По пътя се отбил в дома на свой приятел от същото село. Там се почерпил, като изпил две чаши вино, качил се в личния си автомобил и потеглил.
Стигайки в Добрич, мъжът се движел по бул. „25-ти септември“, когато бил забелязан от полицейски екип, изпълняващ план за специализирана полицейска операция по охрана на обществения ред и контрол на автомобилния транспорт на територията на града. Служителите на реда решили да спрат приближаващия автомобил за проверка. Един от полицаите, който бил с поставена светлоотразителна жилетка и се намирал на осветено място на улицата, подал сигнал към обвиняемия със „стоп-палка“ да преустанови движението на моторно превозно средство. П.И. не изпълнил полицейското разпореждане. Напротив, той увеличил скоростта на управляваното МПС и продължил да се движи, като преминал много близко покрай полицейския служител, като така е създал опасност за неговото здраве.
Последвало преследване от страна на полицейските служители по централните булеварди на града, като в крайна сметка 46-годишният водач бил спрян. Извършената проверка установила неговата самоличност, както и факта, че мъжът управлявал автомобила си след като преди това употребил алкохол. П.И. бил задържан, а свидетелството му за управление на МПС било отнето.
Назначената експертиза показала концентрация от 1,77 промила в кръвта на обвиняемия.
Предстои делото срещу П.И., който не е осъждан към момента, да бъде насрочено за разглеждане във Добричкия районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от една до три години и с глоба от 200 до 1000 лева по първото обвинение за шофиране след употреба на алкохол и наказание „лишаване от свобода“ до три години или глоба от 500 до 2000 лева по второто обвинение за възпрепятстване органите на реда да изпълнят своите задължения.
Източник:Пресцентър Апелативна прокуратура - Варна

Коментирайте
Подобни новини
Млада жена е задържана за шофиране след употреба  на амфетамин и метамфетамин
Млада жена е задържана за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич



Яндекс.Метрика