Сънародниците ни в Унгария отпразнуваха Деня на българо-унгарското приятелство

22.10.2024 г. 12:08:31 ч.
/
Сънародниците ни в Унгария отпразнуваха Деня на българо-унгарското приятелство
С поредица от събития сънародниците ни в Будапеща отпразнуваха Деня на българо-унгарското приятелство. Денят се отбелязва всяка година на 19 октомври, когато Българската православна църква почита св. Иван Рилски Чудотворец, информира за рубриката „БГ Свят“ Габриела Хаджикостова – заместник-председател на Българското републиканско самоуправление, отговарящ за културния живот на българската общност в Унгария и неговия печатен орган „Български вести“.

На 17 октомври в присъствието на заместник държавния секретар по въпросите на националните и религиозни общности Миклош Шолтес бяха поднесени венци пред паметника на митрополит Борис Неврокопски в двора на Българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща. Неврокопският митрополит Борис, чиято процедура за канонизиране тече в момента, има принос за организирането на българската общност в началото на ХХ век и изиграва огромна роля в създаването на Дружеството на българите в Унгария и на българското училище, припомня Хаджикостова.

На 19 октомври представители на българските организации и институции в Унгария посетиха катедралния храм в град Естергом, където положиха цветя пред паметната плоча на св. Иван Рилски.

От 18:00 часа в българската „Галерия Б8“ на Българския културно-образователен център беше открита изложбата на български и унгарски художници текстилци и гобленисти.

Гостите бяха приветствани от председателя на Българското републиканско самоуправление Данчо Мусев.

Изложбата откри изкуствоведът Мартон Кепел, който сподели:

„Надявам се, че вече на всеки е ясно защо на днешния ден, Деня на българо-унгарското приятелство, празничната поредица от събития се открива именно с изложба на художници текстилци. Преди осем години, когато парламентите на две суверенни държави решиха, че езиковите, географските и културните различия не могат да бъдат пречка за приятелството и съюза на две нации, те избраха общи символи за тяхното утвърждаване. Свети Иван Рилски – Янош, както го наричаме ние, унгарците – е пресечна точка в историята на двете държави, затова значението му придобива символичен смисъл, израз на който е и днешното празнично преплитане на българските и унгарските нишки“.

„Всъщност, в света на символите не са много формите на диалог, една от тях безспорно е общочовешкият език на изкуството. Благодарение на специалното посредничество на текстила и изкуството продължаваме нашия символичен диалог, намерил израз в настоящата поредица от изложби“, заяви Мартон Кепел.

„Общите изложби на български и унгарски художници текстилци поеха по своя път през 2020 година в Будапеща, следващата стъпка – поради драстичната намеса на пандемията – продължи диалога през 2024 година в София“, отбеляза той.

„Изложбата, която се открива днес, е пореден етап на повтарящия се мотив и в същото време прави крачка напред. Постъпателното повторение на мотива би могло да се обозначи и с думата прогрес, с което изразяваме качествения напредък в творбите и процесите. Ето защо текстилната изложба в „Галерия Б8“ на Българския културно-образователен център носи името „Прогресивни нишки“, обясни изкуствоведът. 

Вечерта продължи с концерта на хор „Свети Ефрем“в Българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“.  Хор „Свети Ефрем“ е вокален ансамбъл с уникално звучене, носител на множество награди, коментира Габриела Хаджикостова.

Хорът изнася концерти в цяла Европа – от Лондон до Букурещ, но също така в Африка, Индия и Южна Америка. Концертирал е с изпълнители като Абеер Неме, Виктор Соломон и King's Singers и от 2002 година са издали 18 музикални албума. Богатият им и разнообразен репертоар включва византийски и класически произведения, кросоувър аранжименти и акапелни поп песни. Изпълнението на виртуозните певци беше горещо аплодирано, разказа още заместник-председателят на Българското републиканско самоуправление.

Официални гости на тържеството бяха Негово превъзходителство Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, Димитър Танев, председател на Дружеството на българите в Унгария, Пламен Пейков, директор на Българския културен институт.

По същото време в София в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се състоя концерт на импровизационния хор „Чиксереда”, посветен на Деня на приятелството на двата народа и на унгарското председателство на Европейския съюз. Концертът в българската столица е организиран от Институт Лист.
Снимка:peika.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
ЕП одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро, обезпечен с руски активи
ЕП одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро, обезпечен с руски активи
Най-малко 6 жертви в Куба взе ураганът "Оскар"
Най-малко 6 жертви в Куба взе ураганът "Оскар"
В Турция затвориха 9 частни болници и повдигнаха обвинения на 47 души заради смъртта на бебета
В Турция затвориха 9 частни болници и повдигнаха обвинения на 47 души заради смъртта на бебета
Блинкън пристига на поредно посещение в Близкия изток
Блинкън пристига на поредно посещение в Близкия изток



Яндекс.Метрика