Начало >Добруджа >Регионални

Съвместна проверка: Всичко е изрядно в кухнята на Фламинго Гранд (ВИДЕО)

15.06.2015 г. 16:08:39 ч.
/ ИА Добруджа
Съвместна проверка: Всичко е изрядно в кухнята на Фламинго Гранд (ВИДЕО)

 Информираният избор на гражданите относно ползваните от тях храни е в основата на изискванията към заведенията за обществено хранене.  През 2015 год. влезе в сила изискването за упоменаване на т.н. алергени, а през 2016 г. ще бъде задължително изискването за енергийната стойност, която носят отделните хранителни продукти. По думите на председателя на Териториалната  организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Димитров, браншът е запознат с новостите и поради тази причина в региона не са констатирани съществени нарушения. Доказа го и днешната съвместна проверка на здравни инспектори от Агенцията по безопасност на храните и журналисти в кухнята на хотел Фламинго Гранд в Албена. Тя констатира, че няма несъответствия относно оборудване, база, етикетиране, годност, съхранение, облекло на персонала и др.
Според Димитър Димитров,  има смисъл от тези проверки за бранша, въпреки че не всички документи, които следва да се попълват, вършат работа. За ресторантьорите входящият контрол на продуктите е важен, тъй като клиентите се интересуват от това, какво консумират, а тази информация се получава от доставчиците. Предстоят срещи за изясняване на изискванията, касаещи енергийните стойности на продуктите, допълва Димитров и заяви, че менютата в ресторантите са претрупани.
Преди това на специална пресконференция бяха отчетени резултатите от извършвания официален контрол в туристическите обекти  през 2014г.
935 са извършените проверки за периода юни-септември от отдел  „Контрол на храните” при Областната дирекция по безопасност на храните.  От тях най-много -653 са в обектите за обществено хранене. Издадените предписания са 121. Те касаят най-вече несъответствия по материалната база и технологично оборудване, лоша  хигиена, наличие на вредители, нередовно водене на записи по прилагане на цялостната система за управление на безопасността на храните. Съставени са 13 акта за установяване на административни нарушения и са забранени и  насочени  за унищожаване 21 956  кг. храни, замърсени от кални отлагания в резултат от наводненията в областта.
През  периода в приемната  на ОДБХ  в Албена са постъпили 7  жалби от граждани, от които две са основателни, касаещи несъответствия по материална база за обектите, за което има издадени две предписания.                       
От 22. юни, следващият понеделник, ще започне работата на временната приемна на ОДБХ в Албена за този летен сезон.  Приемната ще се обслужва съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите и ще се помещава в хотел „Добруджа”, офис 3, като работното време на приемната е от понеделник до неделя от 10.00 до 14.00 часа. Сигналите и жалбите могат да се подават на място в приемната и по телефона:: 057962007  и  070012299.
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Карлос Насар готов да дари една десета от наградата си за Олимпийската титла в помощ на Цвети от Генерал Тошево
Карлос Насар готов да дари една десета от наградата си за Олимпийската титла в помощ на Цвети от Генерал Тошево
Народната певица Калинка Вълчева гостува на  НЧ „Светлина” в гр. Генерал Тошево.
Народната певица Калинка Вълчева гостува на НЧ „Светлина” в гр. Генерал Тошево.
Жителите на с. Врачанци,община Добричка имат  празник на 22 септември
Жителите на с. Врачанци,община Добричка имат празник на 22 септември
Фолклорният фестивал „Море от ритми” се открива днес в Балчик
Фолклорният фестивал „Море от ритми” се открива днес в Балчик



Яндекс.Метрика