Талибаните и Иран започнаха боеве заради вода

28.05.2023 г. 11:14:27 ч.
/ ИА Добруджа
Талибаните и Иран започнаха боеве заради вода
След като вчера стана ясно, че има боеве между сили на управляващите в Афганистан талибани и иранската армия и двама души са били убити в тях, днес вече има потвърждение за продължаваща ескалация на ситуацията. Видеокадри показват, че талибаните са успели да завладеят ирански граничен пост в провинция Нимруз, Югозападен Афганистан.

Вчера иранската полиция потвърди за боевете, без да дава подробности за жертвите, а местната информационна агенция Mehr съобщи, че е убит един ирански граничар. И двете страни обвиниха другата страна, че е стреляла първа, уточнява БГНЕС.

"При сблъсъка беше убит по един човек от всяка страна и много бяха ранени", съобщи в Туитър говорителят на талибанското министерство на вътрешните работи Абдул Нафи Такор. "Въпросът е сведен до знанието на лидерите на двете страни и сега ситуацията е под контрол. Ислямското емирство не желае война със съседа си", заяви говорителят, като използва името на талибанското правителство за страната.

Иранската държавна информационна агенция IRNA цитира заместник-началника на полицейските сили Касем Резаи, който казва, че "талибанските сили са започнали да стрелят с всички видове оръжия" по ирански полицейски участък в провинция Систан-Балучистан. Информационната агенция Tasnim съобщи, че "в сблъсъците са били използвани леки и средни оръжия и артилерия".
Вече има и данни, че талибаните са успели да поразят 18 различни ирански обекта по границата.

Въпреки че Техеран и Кабул са обвързани с дипломатически отношения, Иран не признава афганистанското правителство в Кабул, а връзките между двете страни напоследък са напрегнати заради спор за вода. Миналата седмица Иран поиска от Афганистан да зачита "правата му на вода", обвинявайки го, че язовир в горното течение на реката ограничава притока в езеро, което се намира на общата им граница. По време на посещението си на 18 май в засегнатата от суша югоизточна част на Иран президентът на страната Ебрахим Раиси заяви: "Предупреждавам управниците на Афганистан незабавно да дадат на народа на Систан-Балучистан неговите права върху водата".

Река Хелманд извира от планините на едноименната централна афганистанска провинция и се влива на повече от 1000 км в езерото Хамун, което се намира на афганистанско-иранската граница. Афганистан обвинява климатичните фактори за намаляването на обема на реката. Иран твърди, че делът на страната е бил законово определен в споразумение между двете страни от 1973 г. и изисква от талибанските лидери да спазват споразумението, а миналата седмица заяви, че Техеран "си запазва" правото да предприеме действия за уреждане на спора.

В същия ден, в който станаха сблъсъците по границата, афганистанският външен министър Амир Хан Мутаки се срещна с иранския посланик в Афганистан Хасан Каземи Коми в Кабул, където двамата обсъдиха "координираното управление на границата", се казва в изявление на външното министерство. Обсъдено е било и "гарантирането на правата на Иран във водите на река Хелманд", се казва в съобщението.


 
Снимка:Shekib Mohammadyl/UPI
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика
Турция задържа 90 членове на ПКК при мащабна акция
Турция задържа 90 членове на ПКК при мащабна акция
Трус във вулканичната област Кампи Флегрей в Италия
Трус във вулканичната област Кампи Флегрей в Италия
Харков изгражда първото подземно училище в Украйна
Харков изгражда първото подземно училище в УкрайнаЯндекс.Метрика