Начало >Добруджа >Култура

Танц на водата, танц с бамбукови копия и танц за реколтата – тази вечер на „Фолклор без граници“ (СНИМКИ)

25.07.2024 г. 15:42:35 ч.
/
Танц на водата, танц с бамбукови копия и танц за реколтата – тази вечер на „Фолклор без граници“ (СНИМКИ)
Във втората фестивална вечер от международния младежки фестивал „Фолклор без граници“ на сцената ще се представят още два изключително атрактивни състава – младежка танцова трупа на Шанхайската театрална академия – Китай, и „Уейуко Уехали“ от Тимор Леще /Източен Тимор/.

ВАЖНО! Концертът тази вечер ще се проведе в Концертна зала „Добрич“ (Органова зала) от 19:30 ч. при вход СВОБОДЕН.

Младежка танцова трупа към Театралната акaдемия на Шанхай, Китай
Shanghai Theatre Academy, Shanghai, CHINA

Групата е създадена през 2006 г. с цел да развива таланта на млади артисти под зоркия поглед на професионални преподаватели, умело съчетаващи в начина си на преподаване дисциплина, сериозна подготовка в технично и художествено направление, традиционни практики в комбинация с новаторски и авангардни методи.

Към Тетралната академия има танцово училище, в което се подготвят бъдещите изпълнители. Постановките, които правят, са не просто танцови представления, а истински спектакли. Неуморната работа, модерния прочит, колаборацията с професионалисти от утвърдени танцови институции, са гаранция за незабравимо изживяване , споделено с многобройна публика. Участниците от трупата са представяли изкуството си по цял свят – САЩ, Япония, Австралия...
Участвали са в едни от най-големите национални събития като Олимпийските игри, проведени през 2008 г. в Пекин, национални танцови състезания и много други.
 
Културна асоциация „ Уеуику уехали“ – Дили, Източен Тимор
Cultural association “ Wewiku wehali” – Dili, TIMOR LESTE

Съставът пристига от далечно и екзотично място – Демократична република Източен Тимор - островна държава в Югоизточна Азия, намираща се в източния край на Индонезийския архипелаг, на северозапад от Австралия и заема източната половина от остров Тимор.
Наименованието на страната произлиза от думата „тимур“, означаваща „изток“ на индонезийски и малайски. „Леще“ (leste) означава „изток“ на португалски. Западната част от острова е индонезийска. Столицата е град Дили - главно пристанище и търговски център на страната, откъдето са и нашите изпълнители.
Планински релеф, горещ и влажен климат, население – малко повече от милион, развито предимно селско стопанство. Страната има много интересна история.
След дълги години на военни катаклизми и окупации от Япония, Португалия, Индонезия, на 20 май 2002 г. Източен Тимор официално е обявен за независима държава, с което става първата нова независима страна за XXI век. В тази малка островна държава живеят малайци - полинезийци, папуаси и китайци. Мирно съжителстват католици, мюсюлмани, протестанти, хиндуисти и будисти.

Танц на водата; Танц с бамбукови копия; Ритуален танц, с който почитат своите предшественици; Танц за добре дошли, с който приветстват своите специални гости; Танц, с който багодарят за реколтата, която произвеждат; Танц на общността, с който бележат всички свои празници заедно – това е само част от програмата на Културна асоциация „Уеуику уехали“.


Коментирайте
Подобни новини
Започна 27-ото издание на „Надежди, таланти, майстори“ (ВИДЕО)
Започна 27-ото издание на „Надежди, таланти, майстори“ (ВИДЕО)
Пленер „Хартията“ завърши. Вижте изложбата с над 50 произведения! (ВИДЕО)
Пленер „Хартията“ завърши. Вижте изложбата с над 50 произведения! (ВИДЕО)
Завършиха вечерните срещи от пленера „Хартията – Същност и намеса“
Завършиха вечерните срещи от пленера „Хартията – Същност и намеса“
Пленер „Хартията – Същност и намеса“ 2024 кани на изложба  в ХГ - Добрич
Пленер „Хартията – Същност и намеса“ 2024 кани на изложба в ХГ - Добрич



Яндекс.Метрика