Начало >Добруджа >Регионални

Театровед: Любителският театър се възражда, пример е Каварна (ВИДЕО)

06.06.2023 г. 15:56:05 ч.
/
Театровед: Любителският театър се възражда, пример е Каварна (ВИДЕО)
Двадесет и петото издание на Националният фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2023“, дава повод за равносметка и надежда, че театралното самодейно изкуство е живо.
Председателят на журито театроведът Крум Гергицов, не се съмнява в бъдещето на любителското театрално изкуство и според него съществуването на каварненският фестивал го доказва.Във всяко издание се представят все по-нови представления, а някои от самодейните трупи граничат с професионалистите. “Възражда се интересът към любителския театър,  през 90-те години имаше отлив и отдръпване“, припомня Гергицов.

Фестивалът е създаден през 1998 година, когато културни дейци сформират инициативен комитет, от група съмишленици. При честване  на годишнина на Гочо Гочев възниква идеята. По късно в памет на изтъкнатия български театровед от Каварна проф. Гочо Гочев,  фестивалът носи името му, спомня си Керанка Далакманска-
журналист, поетеса, секретар на инициативен комитет за началото на театралните празници в град Каварна. Тя е летописец на 20-те години фестивал в книгата „Завеса, прожектор, сцена“, тази година и на юбилейната книга със заглавие „Фестивалът – любов“. Фестивалът се превръща в празник на Каварна , защото е единствения дълголетен фестивал без възрастови и жанрови ограничения. Тази година на  сцената на НЧ „Съгласие – 1890“се явяват 25 състава -  7 младежки трупи, три камерни и останалите са традиционни състави.

Кметът Елена Балтаджиева, която снощи откри феста, очаква фестивалът да продължава да расте. Не са малко 25 години и 25 състава участват тази година, посочва кметът. Навършват се и 110 години от рождението на патрона на фестивала проф.Гочо Гочев. Театъра е живото усещане на хората и артисти , участници и жури да продължат емоцията пожела още Балтаджиева.

Тази година огънят пред храма на Мелпомена, бе запален от Керанка Далакманска, журналист, поетеса, секретар на инициативен комитет за началото на театралните празници в град Каварна, летописец на 20-те години фестивал в книгата „Завеса, прожектор, сцена“, тази година и на юбилейната книга със заглавие „Фестивалът – любов“.
Фестивалът продължава до неделя 11 юни ,когато от 19.30 е закриването и награждаването на най-добрите.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Основно ремонтирани са 9,5 км от пътя Каблешково - Межден
Основно ремонтирани са 9,5 км от пътя Каблешково - Межден
Одобрен е проект на Община Добричка за рехабилитация на пътен участък между Карапелит и Медово
Одобрен е проект на Община Добричка за рехабилитация на пътен участък между Карапелит и Медово
Мобилната изложба „Сватба в Добруджа“ гостува в читалището в село Гурково
Мобилната изложба „Сватба в Добруджа“ гостува в читалището в село Гурково
Връчват званието "Почетен гражданин на Тервел"
Връчват званието "Почетен гражданин на Тервел"Яндекс.Метрика