Начало >Добруджа >Регионални

Театровед: Любителският театър се възражда, пример е Каварна (ВИДЕО)

06.06.2023 г. 15:56:05 ч.
/
Театровед: Любителският театър се възражда, пример е Каварна (ВИДЕО)
Двадесет и петото издание на Националният фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2023“, дава повод за равносметка и надежда, че театралното самодейно изкуство е живо.
Председателят на журито театроведът Крум Гергицов, не се съмнява в бъдещето на любителското театрално изкуство и според него съществуването на каварненският фестивал го доказва.Във всяко издание се представят все по-нови представления, а някои от самодейните трупи граничат с професионалистите. “Възражда се интересът към любителския театър,  през 90-те години имаше отлив и отдръпване“, припомня Гергицов.

Фестивалът е създаден през 1998 година, когато културни дейци сформират инициативен комитет, от група съмишленици. При честване  на годишнина на Гочо Гочев възниква идеята. По късно в памет на изтъкнатия български театровед от Каварна проф. Гочо Гочев,  фестивалът носи името му, спомня си Керанка Далакманска-
журналист, поетеса, секретар на инициативен комитет за началото на театралните празници в град Каварна. Тя е летописец на 20-те години фестивал в книгата „Завеса, прожектор, сцена“, тази година и на юбилейната книга със заглавие „Фестивалът – любов“. Фестивалът се превръща в празник на Каварна , защото е единствения дълголетен фестивал без възрастови и жанрови ограничения. Тази година на  сцената на НЧ „Съгласие – 1890“се явяват 25 състава -  7 младежки трупи, три камерни и останалите са традиционни състави.

Кметът Елена Балтаджиева, която снощи откри феста, очаква фестивалът да продължава да расте. Не са малко 25 години и 25 състава участват тази година, посочва кметът. Навършват се и 110 години от рождението на патрона на фестивала проф.Гочо Гочев. Театъра е живото усещане на хората и артисти , участници и жури да продължат емоцията пожела още Балтаджиева.

Тази година огънят пред храма на Мелпомена, бе запален от Керанка Далакманска, журналист, поетеса, секретар на инициативен комитет за началото на театралните празници в град Каварна, летописец на 20-те години фестивал в книгата „Завеса, прожектор, сцена“, тази година и на юбилейната книга със заглавие „Фестивалът – любов“.
Фестивалът продължава до неделя 11 юни ,когато от 19.30 е закриването и награждаването на най-добрите.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Жител на с.Славеево търси подкрепа за изграждане на нов път (ВИДЕО)
Жител на с.Славеево търси подкрепа за изграждане на нов път (ВИДЕО)
Соня Георгиева: Нашата сила е и ще бъде в поетия и спазен ангажимент (ВИДЕО)
Соня Георгиева: Нашата сила е и ще бъде в поетия и спазен ангажимент (ВИДЕО)
Изложба „Живи спомени" се откри в Каварна
Изложба „Живи спомени" се откри в Каварна
Община Крушари организира кампания за събиране на излезли от употреба електроуреди
Община Крушари организира кампания за събиране на излезли от употреба електроуредиЯндекс.Метрика