Начало >Добруджа >Култура

Тематичен графит създават таланти от школата „Art Hero” върху новия учебен център за деца на Пожарната в Добрич (ВИДЕО)

По проект децата ще сътворят и красиви графити на 20 ел. табла в града
24.07.2024 г. 18:13:31 ч.
/
Тематичен графит създават таланти от школата „Art Hero”  върху новия учебен център за деца на Пожарната в Добрич (ВИДЕО)
Нов графит е в процес на създаване в Добрич. Той е върху сградата на учебния център на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Добрич. Със задачата да го направят са ангажирани 8 от младите таланти от школата „Art Hero”, с ръководител Радослав Рудачев.

Идеята се роди преди месец и половина, получихме и съдействие от дирекцията ПБЗН – Добрич. Върху графита работим с децата активно от около 2 дни, но работата ще продължи и в следващите дни, най-вече по  детайлите, обясни ръководителят на школата.

На графита са пресъздадени ситуации, свързани с бедствията, с които се налага да се справят пожарникарите. Целта е да привлечем вниманието на хората върху значението на природата и важността на работата на пожарникарите. Всички знаем за проблема с пожарите в страната. Графитът, който създаваме, е още един начин да благодарим за труда им и усърдието, което влагат в работата си. Този графит е и един от първите сериозни проекти, по които работим с децата от „Art Hero”, каза ръководителят на школата.

Той добави, че по проект, който се реализира с Община град Добрич, деца от школата ще украсят с графити 20 ел. табла в града. Първият графит по този проект е на ел. табло пред Художествената галерия в Добрич. Тези творения са една възможност за повече цвят в нашия сив град. Освен това предстои  с графити да се сдобият фасадите на още две училища, загатна Рудачев.

Около 45 деца посещават школата „Art Hero” през лятото, а през учебната година броят им достига и до 60. В школата тече подготовка и за изложба, която ще бъде подредена през август в галерията в Балчик.

В сградата, на която се създава графита, се помещава учебен център, където децата придобиват знания и умения, свързани с действия при пожари, бедствия и извънредни ситуации, каза Стоян Георгиев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност" в РДПБЗН – Добрич.

Идеята за създаването на този център бе приведена в изпълнение след ковид пандемията. Той функционира от около 3 месеца, но официалното му откриване предстои. Идеята какво да краси фасадата сме оставили изцяло в ръцете на Радослав Рудачев. Може да не разбираме от изкуство, но и ние ценим красивото, коментира той. Учебният център се намира на ул. Цар Симеон №17 в Добрич, но е за провеждане на тематични занимания с деца от цялата област, добави Стоян Георгиев.

Любимата ми част в графита, който правим, е надписът. Решилите да се занимават с това изкуство е най-важно да знаят, че графитите са картини, които ще са видими за всички, тъй като се намират на обществени места. Затова е добре предварително да се упражняват преди да решат да правят графит, заяви 17-годишният Богдан Станев, който е част от графити школата от около 2 години.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Започна 27-ото издание на „Надежди, таланти, майстори“ (ВИДЕО)
Започна 27-ото издание на „Надежди, таланти, майстори“ (ВИДЕО)
Пленер „Хартията“ завърши. Вижте изложбата с над 50 произведения! (ВИДЕО)
Пленер „Хартията“ завърши. Вижте изложбата с над 50 произведения! (ВИДЕО)
Завършиха вечерните срещи от пленера „Хартията – Същност и намеса“
Завършиха вечерните срещи от пленера „Хартията – Същност и намеса“
Пленер „Хартията – Същност и намеса“ 2024 кани на изложба  в ХГ - Добрич
Пленер „Хартията – Същност и намеса“ 2024 кани на изложба в ХГ - Добрич



Яндекс.Метрика