Турция ликвидирала терористи в Северен Ирак и Сирия

24.10.2024 г. 10:57:04 ч.
/
Турция ликвидирала терористи в Северен Ирак и Сирия
Министерството на националната отбрана на Турция заяви късно в сряда, че турските сили са унищожили 32 терористични цели при въздушна операция, проведена в Северен Ирак и Сирия. Значителен брой бойци са били "неутрализирани", съобщава Анадолската агенция.

В изявление на министерството се казва, че операцията е проведена в съответствие с легитимното право на самозащита, произтичащо от член 51 от Устава на ООН, с цел "неутрализиране" на ПКК/КСК и други терористични елементи за елиминиране на терористичните атаки срещу обществени сили и сили за сигурност и да гарантира сигурността на границите.

В изявлението се казва, че 32 цели, принадлежащи на терористи, са успешно унищожени и че въздушните операции продължават решително.

"Турските въоръжени сили ще продължат борбата срещу тероризма с решителност и решителност за оцеляването и сигурността на нашата страна и нация, докато не остане нито един терорист, както в миналото. По време на тези операции са взети всички необходими мерки, за да се гарантира, че цивилни, исторически и културни ценности и околната среда няма да бъдат застрашени", се казва в изявлението.
Припомняме, че в сряда бе извършено въоръжено нападение в централата на Турската аерокосмическа индустрия (TUSAS) близо до Анкара. 

Петима са загинали, а 14 са ранените.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая пък съобщи, че двама заподозрени са били "неутрализирани". Той предположи, че зад атаката стои забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която води десетилетен бунт срещу правителството.

Турският президент Реджеп Ердоган, който е в Казан, Русия, за срещата на БРИКС, осъди атаката.
 
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
22 загинали при тропическата буря
22 загинали при тропическата буря ''Трами'' във Филипините
Напрежение заради мигрантите на о-в Родос
Напрежение заради мигрантите на о-в Родос
Първият български F-16 Block 70 беше тестван в полет
Първият български F-16 Block 70 беше тестван в полет
ЕП одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро, обезпечен с руски активи
ЕП одобри заем за Украйна в размер до 35 млрд. евро, обезпечен с руски активи



Яндекс.Метрика