Начало >Добруджа >Култура

Творби от хартия в галерията

12.08.2013 г. 10:41:00 ч.
/ ИА Добруджа
Творби от хартия в галерията
През 2013 г. Художествената галерия в Добрич отбелязва половин вековна дейност. На тази годишнина е посветена изложбата от фонда, подредена в две зали, имаща за цел да представи неконвенционални за времето, в което са създадени, творби. Това са работи от хартия от изложбите „Хартията”, които Галерията в Добрич организира в продължение на повече от едно десетилетие. Както и дигитални принтове върху платно – от дарението на известния български художник Александър Стефанов, носител на Голямата награда – Златен медал на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия и на наградата на СБХ за 1990 г. Днес, в залите на изложбата са експонирани творби на художници, участвали от 1995 до 2005 г. в изложбите хартията: ”Реквием” на Ангел Станев – колаж, комбиниращ хартия и восък, „Скеч за Царицата мравка” – ажурна изрезкова композиция на Дьорд Йолайош, концептуалната силутна работа на Паскал Лиевр, „Изборът на новото поколение” - хартиени обект – бутилка от Кока Кола на Владимир Овчаров – един от доаените и вдъхновител на идеята за хартията, или ефирните пана от ръчна хартия с вплетени в нея семена - „Японска поезия” на Олга Сасикина или „Котешки стъпки” на Мойца Злокарник. Различен е подходът на художниците – скулптурен – при Дона Стоянова в „Малкият акробат”; в духа на керамичната пластика, с която Росица Трендафилова е известна - в „Прилив”; експериментаторски - с вграден метален елемент в хартиената каша в „Луна” на Пенка Димитрова.
И в двете зали впечатляват голямо-форматните принтове на Александър Стефанов, които са част от подарената през 2006 г. в Добрич самостоятелна изложба на художника, озаглавена “Известник”, посветена на печатната преса в България. Изпълнени със съвременните изразни средства - на дигиталния печат върху платно, „Стефан Стамболов”, „Белведерски торс”, „Александър Македонски”, „Давид”, „Ангел” и пр. са наименования от колекцията, за която в словото си на откриването Пламена Димитрова – Рачева пише: „....В творбите, е водещ постмодерният прочит на класическата пластична форма на образци от античното гръцко и римско изкуство, от италианския Ренесанс, от днешната българска пластична култура и фотографията, които са опаковани в думи, фрази и слова от съвременната вестникарска преса, запомняща се с нейната бруталност, цинизъм, безсмислие, манипулативност и висока степен на агресия. Това е опаковката, това аурата на съвремието, която обезсмисля чистата форма, образа на из вечната класическа красота, разрушава духовната и емоционалната връзка между изкуството и човека....”
„....Тематичен проблем, който художествено-образно е решен на принципа на съчетаването на две същности -   съвършенството на произведението на изкуството и актуалната събитийна сила печатната преса, която има мощната роля да променя и манипулира съзнанието на хората в битийността. Дигиталните техники, с които си служи художника му дават свободата при пластичното им формообразуване и превръщането им в самостойни медийни обекти, от друг тип, носещи ясни словесни и смислови послания, както е в портретните композици с образите на Васил Левски и Стефан Стамболов....”И още за автора – „...Той е един от пионерите на съвременния визуален език в новото ни изкуство, за който можем да твърдим, че има интелектуално моторна функция. Свободата на художника е свобода на творческия му дух, не лутащ се и търсещ, а откриващ визиите в нови територии за изкуството. Това той осъществява чрез създаване на уникален авторски художествен образ носещ богатството на смисли и артистичната интерпретация на детайла, изразителност и емоционална смисленост на формата в една лаконично организирана и ясна композиция.” В изложбата могат да се видят и „Автопортрет по Вермеер” на Недко Недков –работи на Борил Цонев, Асадур Маркаров, Вержиния Маркарова, Ясминка Кукич /Канада/, Жан Пиер Варе /Франция/ и др.


Коментирайте
Подобни новини
Милица Гладнишка и млади артисти от Добрич сътвориха шоу на смеха и мелодията (ВИДЕО)
Милица Гладнишка и млади артисти от Добрич сътвориха шоу на смеха и мелодията (ВИДЕО)
 Владимир Дръндаревски ще представи в Регионална библиотека „Дора Габе“ своята "Книга за щастието"
Владимир Дръндаревски ще представи в Регионална библиотека „Дора Габе“ своята "Книга за щастието"
„Жътвари” ще отбележи 11-ти рожден ден с концерт в петък (ВИДЕО)
„Жътвари” ще отбележи 11-ти рожден ден с концерт в петък (ВИДЕО)
Студио „ЗОНЕЛИ“ спечели  шест отличия  в двa певчески конкурса в столицата
Студио „ЗОНЕЛИ“ спечели шест отличия в двa певчески конкурса в столицатаЯндекс.Метрика