Начало >Добруджа >Общество

Ученици от гимназията по туризъм в Добрич с успешна двуседмична практика в Португалия (ВИДЕО)

24.08.2022 г. 12:09:44 ч.
/
Ученици от гимназията по туризъм в Добрич с успешна двуседмична практика в Португалия (ВИДЕО)
Двуседмична обучителна практика проведоха в четиризвездния хотел „Апулия Прая“, гр. Апулия, Португалия, през юли 20 ученици от ПГ по туризъм „П.К.Яворов. Практиката бе в рамките на проект, по който училището работи, а вчера в ресторант „Лебед“ директорът на гимназията инж. Нели Апостолова връчи на учениците сертификати за участие в мобилността.
Учениците бяха придружавани в Португалия от учителите по професионална подготовка инж. Денис Дервиш и Камелия Радева.

Нашите ученици получиха уникални четиризвездни умения за работа по техните стандарти. Много са развълнувани, Преживяването за тях беше много полезно. Те се запознаха с много техни връстници от други държави, сподели за медийна група „Добруджа“ инж. Нели Апостолова. Тя сподели, че групата е била настанена в кампус, в който  на разположение на участниците е имало спортни площадки, зони за отдих и открит плувен басейн. През уикенда са организирани пътувания до градовете Гимараеш, Брага и Порто.
В този кампус, заедно можеха да комуникират, да спортуват заедно, каза директорът, като изтъкна много силното представяне на отбора по футбол.
Хотелиертите практикуваха всичко в хотела – домакинство, офис, рецепция, обслужваха гости на английски език.
Ресторантьорите успяха да приготвят специалитети от португалската кухня, като участваха в обслужването на различни събития. 
Още докато са били там, някои от учениците на добричката гимназия са получили покана за работа през следващата година, посочи Апостолова. 
         
Димитър Георгиев, които тази година ще бъде 12-и клас, професия „хотелиер“, сподели, че е успял да се запознае с много хора от други националности и да приложа наученото в училище на практика.  В Португалия туристите са били много по-разнообразни от типичните за нашето Черноморие – основно румънци и българи. Ако ми се отдаде такава възможност, с удоволствие, бих работил в чужбина, каза още Георгиев, който е амбициран да продължи образованието си в сферата на туризма.
 
Придобих много опит, видяхме друга култура. Беше много приятно и със сигурност бих опитал пак, каза Тодор Йорданов, професия „хотелиер“, който е бил голмайстор на футболния отбор на гимназията. Постарах се да се представя на ниво и разбира се и нашия град, каза Йорданов.
 
Венцислав Димитров, който също е професия „хотелиер“, също определи практиката като много полезна. Той сподели, че е научил нови моменти в хотелиерството там, които не са характерни за България. Освен това е имал възможност за досег до португалски език. Амбицията на младежа е да работи като администратор или мениджър на хотел в чужбина.
 
Практиката бе в рамките на проект № 2020-1-BG01-KA102-078704  „Изграждане на висококвалифицирани специалисти за хотелиерския и ресторантьорския бранш чрез професионални практики в Португалия”4-StarSkills програма „Еразъм +“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност на граждани“, сектор "Професионално образование и обучение“.
 
Репортаж на Михаил Добромиров и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 23 юли
Времето на 23 юли
Йордан Апостолов: Скъсана е нишката между производството и търговията в земеделието (ВИДЕО)
Йордан Апостолов: Скъсана е нишката между производството и търговията в земеделието (ВИДЕО)
ОИЦ – Добрич проведе среща със Сдружение „Регионално управление на отпадъците - Добрич”
ОИЦ – Добрич проведе среща със Сдружение „Регионално управление на отпадъците - Добрич”
Има спад на нивата на язовирите в областта заради липсата на дъждове и горещините
Има спад на нивата на язовирите в областта заради липсата на дъждове и горещинитеЯндекс.Метрика