Начало >Добруджа >Общество

Училище за здраве в Албена

30.08.2013 г. 15:42:00 ч.
/ ИА Добруджа
Училище за здраве в Албена
От 1 до 6 септември 2013 г. в курорен комплекс Албена ще се проведе „Училище за здраве – за деца, родители и учители". Мероприятието е организирано от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „акад. Ташо Ташев" (BASORD) и Министерството на образованието и науката. Мероприятието е в рамките на общоевропейкия проект „ЕРНЕ" и се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, дмн. В разстояние на 6 дни 60 родители с децата си и 20 учители от район Триадица и район Студентски град в столицата ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. Ръководител на проекта за България е доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на BASORD и член на международния научен комитет на международната мрежа EPODE (за превенция на детското затлъстяване и популяризиране на правилното хранене на децата).
На всички участници в това т.нар. „училище за здраве" ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.
Под формата на лекция-беседа ще бъдат разгледани темите за:
Значението на традициите в храненето – Балканска диета,
консумацията на плодове и зеленчуци,
консумацията на вода и здравословния прием на течности,
мляко и млечни продукти в менюто на българското семейство,
влиянието на съня върху здравето на децата и възрастните,
движението и физическата активност и тяхното благотворно влияние върху здравето.
Целта на мероприятието е опитът на „Училището за здраве" да се мултиплицира, за да може това училище в Албена да бъде последвано от още много такива. Би трябвало в училищната програма да залегнат лекции за здравословния начин на живот (хранене и физическа активност). Това е от голямо и медицинско, и социално значение, предвид широкото разпространение на детското затлъстяване и сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип II сред възрастните.


Коментирайте
Подобни новини
„Безкрай”- новият спектакъл на Танцов театър „Дея”(ВИДЕО)
„Безкрай”- новият спектакъл на Танцов театър „Дея”(ВИДЕО)
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
Времето на 22 февруари
Времето на 22 февруари
Областната организация на Български Червен кръст с отчетно събрание за 2023 г.
Областната организация на Български Червен кръст с отчетно събрание за 2023 г.



Яндекс.Метрика