Украйна арестува бивш министър за държавна измяна

16.09.2023 г. 11:15:59 ч.
/
Украйна арестува бивш министър за държавна измяна
Съд в Украйна разпореди задържането на бивш министър по подозрение в насаждане на проруски настроения и извършване на държавна измяна, съобщава "Ройтерс".

Нестор Шуфрич остава в ареста за 60 дни без възможност за освобождаване под гаранция. Той е обвинен в поддържане на контакти с избягал украински парламентарист, заподозрян в сътрудничество с руските служби за сигурност и в подстрекателство към планове за насърчаване на проруския сепаратизъм в Източна Украйна.

Адвокатите на подсъдимия ще обжалват решението на съда.

Шуфрич дълго време беше член на политически групи, приятелски настроени към Москва, включително и на партия, която беше забранена след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

Той беше министър на службите за извънредни ситуации при опозорения президент Виктор Янукович, който избяга от Украйна след масовите протести през 2014 г., които доведоха до анексирането на Крим от Русия.

По данни на службата за сигурност на Украйна той е поддържал тесни връзки и с Виктор Медведчук - бизнес магнат и бивш парламентарист, изпратен в изгнание в Русия миналата година в замяна на украински военнопленници.

Според следователите Шуфрич е изпълнявал инструкции от руски и проруски служители за насърчаване на промосковска политика в Украйна.

Той проведе разговори със сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г. и призова украинските власти да обмислят сключването на споразумение с Москва за създаването на проруски територии там.

Шуфрич остана депутат и от 2019 г. председателства комисия по свободата на словото.

Властите съобщиха, че при претърсването на дома на Шуфрич вчера са открити документи за създаване на сепаратистки образувания в Източна Украйна, както и руски медали и други ордени.
Снимка:iStock
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика
Турция задържа 90 членове на ПКК при мащабна акция
Турция задържа 90 членове на ПКК при мащабна акция
Трус във вулканичната област Кампи Флегрей в Италия
Трус във вулканичната област Кампи Флегрей в Италия
Харков изгражда първото подземно училище в Украйна
Харков изгражда първото подземно училище в УкрайнаЯндекс.Метрика