Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушената стена на яз. "Нова Каховка"

06.06.2023 г. 13:41:04 ч.
/
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушената стена на яз. "Нова Каховка"
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", което предизвика голямо наводнение в поречието на Днепър.


Нивото на водата в Днепър в района на Нова Каховка се е вдигнало с над 10 метра заради разрушенията в Каховската ВЕЦ след обстрел на украинската армия, твърдят от градската администрация. Съоръжението е в контролираната от Русия част на Херсонска област. Стената е висока 30 метра и дълга над 3 км. От Москва заявиха, че са предупредили Съвета за сигурност на ООН за целеви украински удари по централата.

Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на службите за сигурност. От Киев обвиниха руската армия, че е извършила терористичен акт. Имало е взрив в машинното отделение и  ВЕЦ "Каховка" вече не може да бъде възстановена.

Язовирът снабдява с вода и Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

По-рано Украйна съобщи за въздушна тревога в цялата страна през нощта и поредна атака срещу Киев, като са били свалени всички 35 руски ракети.

Русия твърди, че е предотвратила голямо украинско настъпление в Донецка област през уикенда, а днес руското министерство на отбраната заяви, че е била отблъсната и нова украинска офанзива в района, при която според Москва са били нанесени тежки поражения на противника.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, наричайки това "военно престъплениe".

"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Туитър Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита".
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика
Турция задържа 90 членове на ПКК при мащабна акция
Турция задържа 90 членове на ПКК при мащабна акция
Трус във вулканичната област Кампи Флегрей в Италия
Трус във вулканичната област Кампи Флегрей в Италия
Харков изгражда първото подземно училище в Украйна
Харков изгражда първото подземно училище в УкрайнаЯндекс.Метрика